Aloe vera este utilizata des in tratarea arsurilor

In anii ’50, aloe vera a inceput sa fie folosita in tratarea arsurilor cauzate de iradiere
 

Planta perena suculenta, aloe vera este originara din regiunile uscate ale Africii de Sud si de Est si din bazinul mediteraneean. Frunzele sale de culoare verde-cenusiu, groase, carnoase, lipite una de alta, au margini spinoase si zimtate, iar tesutul lor interior contine sucul de aloe. Aloe vera este disponibila sub forma de bauturi si de preparate topice.

Utilizari medicinale

Gelul stimuleaza sistemul imunitar si are efecte antibiotice, antiinflamatorii si antiseptice. Aceasta proprietate e utila in tratarea anumitor probleme ale pielii, precum eczemele si psoriazisul. In anii ’50, aloe vera a inceput sa fie folosita in tratarea arsurilor cauzate de iradiere. Azi este utilizata ca gel hidratant si calmant pentru tratarea ranilor, a arsurilor (inclusiv a celor solare), a acneei si a hemoroizilor.

O serie de cercetari privind proprietatea antii­nflamatorie a plantei au dovedit ca aceasta previne aparitia unui edem prin inhibarea migrarii celulelor inflamtorii si a substantelor chimice care induc inflamatia. Aloe vera este utila si in afecti­unile reumatice. Mai multe cercetari au aratat ca unguentele pe baza de aloe previn si trateaza poliartrita reumatoida. Deoarece aloe vera este puternic laxativa, specialistii in medicina plantelor ne sfatuiesc sa o folosim in special ca remediu extern. Totusi, exista preparate comerciale care pot fi administrate intern. Acestor bauturi imunostimulatoare li s-au indepartat principiile laxative ale plantei.

Preparare si dozaj

• Pentru intarirea sistemului imunitar: bauturi non-alcoolice (cu efect laxativ puternic): urmati instructiunile de pe ambalaj.
• In tratamentul ranilor, arsurilor, hemoroizilor. Preparate de uz topic (care contin 1% tinctura si 2-3% extract hidroglicolic): Aplicati pe zona afectata de 2-3 ori pe zi.

 

Vote it up
3
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza