Alergia fiind o afecțiune profund individuală, nu există o listă definitivă a alimentelor „bune“ și „rele“.
Este important în primul rând să consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, pentru a menține un consum constant ridicat de antioxidanți.
O dietă bogată în antioxidanți și acizi grași omega-3 proveniți din peștele gras este antiinflamatorie și reduce reacția inflamatorie a organismului la alergeni. Atenție însă, peștele afumat poate fi un declanșator de alergie.
Pentru a ameliora echilibrul acizilor grași, reduceți aportul de ulei de floarea soarelui și de alte uleiuri din semințe din margarină sau alimente prăjite și înlocuiți-le cu ulei de măsline și produse ce îl conțin. Acesta reduce aportul de acizi grași omega-6 inflamatori, prea ridicat în alimentația modernă, deoarece conține acizi grași mononesaturați și este deci „neutru“ din punct de vedere inflamator.
Alimente în general recomandate:
• Amarantă, avocado, quinoa, semințe de floarea-soarelui – pentru conținutul de magneziu;
• Ceapă roșie, cireșe, fructe de pădure, mere – pentru conținutul de quercitină;
• Ardei, broccoli, căpșuni, citrice – pentru vitamina C.
Alimente care pot fi periculoase:
• Lapte și produse pe bază de lapte (unt, smântână, înghețată, diferite tipuri de brânză și iaurt);
• Făină, pâine, biscuiți, orz, secară, bere, supe la cutie, cuburi pentru supă; orice alimente procesate cu pesmet sau proteină vegetală hidrolizată;
• Albuș de ou;
• Prăjituri, deserturi, bezele, maioneză, spume, înghețată și salată tip Cezar;
• Pește afumat (scrumbie, somon, macrou, eglefin etc.);
• Pește proaspăt (cod, calcan etc.);
• Crustacee (homar, langustă, crevete, crab), și moluște (scoici de râu, stridii, midii);
• Arahide, nuci, caju, pecan;
• Pâine, biscuiți, înghețată și uleiuri cu aromă de nuci;
• Produse din soia;
• Amestecuri pentru prăjituri și clătite, supă concentrată la cutie;
• Unele alimente și băuturi conservate, procesate sau de tip fast food.
Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”