Aliment minune pentru sanatate

Extrem de gustos si cu un continut bogat de proteine, nautul poate inlocui cu succes carnea
 

<p>

Nautul este o sursa excelenta de fibre, vitaminele B6 si B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc.

Protejeaza inima si regleaza glicemia

Studiile efectuate in Statele Unite arata ca o dieta bogata in naut poate preveni bolile de inima. Prin continutul bogat de fibre, consumul de naut scade nivelul colesterolului „rau” din sange, care duce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Cura cu naut este ideala pentru persoanele care sufera de diabet, deoarece previne cresterea rapida a nivelului de zahar in sange imediat dupa masa.

Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic.

Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), homus sau falafel (piure de naut prajit). In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia – panisse, in India – Besan Puda, in timp ce in Iran si Afganistan faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.

Previne cancerul de colon

Nautul este ideal pentru imbunatatirea digestiei, ajuta intestinele sa-si mareasca volumul, prevenind in acest fel constipatia si aparitia altor afectiuni mai grave, precum cancerul de colon.

Fierul din compozitia nautului ofera organismului energia de care are nevoie, iar magneziul ajuta la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care incetineste procesul de imbatranire.

Combate anemia

Vitaminele din gama B, fierul si acidul folic care se regasesc in componenta nautului sunt deosebit de bune pentru tratarea formelor usoare si moderate de anemie, dar si pentru prevenirea acesteia.

Distruge parazitii intestinali

Decoctul de naut, preparat din trei lingurite cu naut boabe, care se fierb timp de zece minute in 300 de ml de apa, este un remediu-minune pentru combaterea parazitilor intestinali de orice natura. Tratamentul cu doua cani cu decoct pe zi trebuie urmat timp de o saptamana.

Imbunatateste somnul

Vitamina B6, ce se gaseste din plin in compozitia nautului, este importanta pentru productia de serotonina, necesara pentru un somn odihnitor. Il puteti consuma fiert, alaturi de alte legume, inainte de culcare. Pentru un somn bun puteti manca si humus, care este pregatit din naut fiert.

Scade pofta de mancare

Fiind un aliment cu un procent mic de grasimi si un continut bogat de fibre, nautul este recomandat persoanelor care doresc sa-si tina sub control greutatea, dar si celor care doresc sa slabeasca.

100 de grame de naut fiert are foarte putine calorii, 163, mai putine decat 100 de grame de piept de pui gatit fara piele. Nautul este foarte satios si scade pofta de mancare, iar o ceasca de naut asigura 50% din necesarul zilnic de fibre. Este ideal si pentru vegetarieni, deoarece inlocuieste cu succes carnea.

Unguentul face minuni in vitiligo

Cercetatorii indieni au ajuns la concluzia ca nautul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din intreaga lume. Studiul a relevat ca aplicarea unui unguent cu naut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutand la repigmentarea pielii si controland eficient extinderea bolii. Cercetarile efectuate pe un numar de pacienti au aratat ca acestia si-au recapatat pigmentul intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 90 de zile.

Mai multe detalii AICI

</p>

Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza