Alexandru, strategul cu vise premonitorii

Regele macedonian a avut cel mai cunoscut vis al sau la 24 de ani
 

Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai faimosi generali ai lumii, a avut norocul sa aiba vise precognitive, care i-au susținut cariera. Regele macedonian a avut cel mai cunoscut vis al sau la 24 de ani, in 332 i.Cr., cand a asediat orasul fenician Tyr, aflat in sudul Libanului de azi. Se facea ca a capturat un satir care dansa pe un scut. Un intelept a interpretat acest lucru ca insemnand „Tyr este al tau“, insa asediul a mai durat 7 luni. In alt vis, eroul legendar Hercule a aparut si a inceput sa strige de pe zidurile orasului Tyr. A doua zi, orasul s-a predat.

Intr-o batalie, prietenul lui Alexandru, Ptolemeu, a fost strapuns de o sageata otravita. Intr-o noapte, in timp ce veghea asupra lui, generalul epuizat a adormit si a visat ca un peste i-a aratat unde sa gaseasca plantele care sa vindece rana prietenului sau. Cand s-a trezit, a gasit plantele si le-a folosit pentru a-l vindeca pe Ptolemeu, care si-a revenit si a ajuns faraonul Egiptului.

Dupa ce a cucerit Egiptul, in anul 331 i.Cr., Alexandru a hotarat sa construiasca un oras mare si sa-l numeasca Alexandria. Din nou a avut un vis profetic. De data asta, un ințelept recita pasaje din Homer, referindu-se la Farul din Egipt. Alexandru a mers acolo, a gasit locul si i s-a parut excelent. Apoi a ordonat sa se marcheze locul unui oras acolo. Neavand creta, macedonienii au marcat locul cu orz. Spre groaza lui Alexandru, pasarile au ciugulit boabele. A considerat asta un semn rau prevestitor, insa profeții l-au asigurat ca asta inseamna ca Alexandria va deveni un centru care-i va adaposti si-i va hrani pe oamenii importanți ai tuturor semințiilor. Si regele, si profeții au avut dreptate. Biblioteca din Alexandria a devenit cea mai mare din lumea antica, dar a fost distrusa complet cateva secole mai tarziu, de catre arabi.

Vote it up
179
Ai votat deja!Voteaza