Alergie alimentară, sensibilitate sau intoleranță?

Adeseori se fac confuzii între alergiile alimentare și unele sensibilități
 

Adeseori se fac confuzii între alergiile alimentare și sensibilitățile și intoleranțele la anumite alimente. Distincția clară dintre aceste tipuri diferite de reacții adverse este dată de timpul în care survin. De asemenea, diferă și rolul sistemului imunitar în producerea lor.

 

Alergia

Reacțiile alergice propriu-zise se produc rapid. Când este mâncată, de pildă, o alună sau când organismul are o reacție adversă la o înțepătură de insectă ori la un medicament, sistemul imunitar secretă histamine și alte substanțe chimice de tipul imunoglobulinei E (IgE). Rezultatul este, de obicei, apariția aproape instantanee a unei iritații sau înroșiri a pielii, plus umflarea rapidă și severă, îndeosebi în zona gurii și a gâtului, care poate afecta respirația. Starea potențial fatală se numește șoc anafilactic și impune intervenția medicală de urgență.

 

Sensibilitatea

Sensibilitatea, sau alergia întârziată la un anumit aliment sau medicament (numită adeseori în mod greșit intoleranță) se face simțită mai târziu, după 45 de minute până la 3 zile. Efectele diferă considerabil de la caz la caz, de la edem sau erupție cutanată până la dureri de cap, balonare, indigestie gravă sau diaree. Sistemul imunitar este implicat în reacție prin supraproducția de alte imunoglobuline – IgG și IgM – și eliberarea de „proteine complement“ inflamatoare. Pentru a depista o sensibilitate alimentară, cel mai bine este să urmați o dietă de eliminare, care implică scoaterea din alimentație pentru cel puțin șase săptămâni a unui anumit aliment, și să vă faceți analiza sângelui pentru a constata reacțiile sistemului imunitar. Este indicat și să țineți un jurnal alimentar.

 

Intoleranța

O intoleranță alimentară nu implică sistemul imunitar, ci se produce atunci când sistemul digestiv este incapabil să prelucreze un anumit tip de hrană. De exemplu, în intoleranța la lactoză, organismul nu produce cantități suficiente din enzima lactază, care este esențială pentru digestia lactozei – zahărul natural pe care îl conține laptele. Intoleranța poate avea origine genetică.

Vote it up
219
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza