Alergatul imbunatateste memoria

Ne putem trata depresia cu ajutorul exercitiilor fizice, releva un studiu in domeniu.
 

<p>O echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge au descoperit un motiv in plus pentru care ar trebui sa alergam cel putin de trei ori pe saptamana. Astfel, expertii spun ca, pe langa efectele benefice evidente asupra sanatatii, joggingul stimuleaza productia de materie cenusie, fapt ce duce la imbunatatirea memoriei.

Alergatul stimuleaza cresterea celulelor dintr-o zona a creierului responsabila de imbunatatirea memoriei, explica specialistii. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa condusa de neurologul Timothy Bussey a studiat evolutia a doua grupuri de soareci de laborator, unul dintre ele aflat intr-o cusca prevazuta cu roata de alergat, iar cel de-al doilea, tinut intr-o cusca goala.

Dupa cateva zile, cobaii au fost supusi unor teste de memorie, cu ajutorul unui ecran de calculator pe care erau afisate doua patrate identice, asezate unul langa altul. Cand atingeau cu botul patratul din stanga, soarecii primeau un cub de zahar, in timp ce atingerea patratului din dreapta nu le aducea nicio recompensa. Oamenii de stiinta au constatat astfel ca soarecii din cusca cu roata de alergat au reusit sa ofere de doua ori mai multe "raspunsuri corecte" decat cei care nu au avut sansa sa faca exercitii fizice. Mai mult, analiza tesutului cerebral extras de la cobai arata ca subiectii care au alergat in timpul experimentului au produs circa 6.000 de noi celule neuronale.

In acelasi timp, cercetatorii sustin ca studii anterioare arata ca oamenii isi pot trata depresiile cu ajutorul exercitiilor fizice, acestea avand rezultate la fel de bune ca si tratamentele cu antidepresive, ce stimuleaza cresterea de noi celule neuronale.</p>

Vote it up
369
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza