Alegerea ghivecelor potrivite

Cand alegeti un ghiveci, trebuie sa tineti cont de aspectul sau, de amplasare si de ceea ce veti planta in el
 

Iata cateva forme potrivite, in functie de destinatia vaselor:

• Vasele de teracota bombate, smaltuite in culori vii, ofera spatiu din belsug pentru cultivarea arbustilor mari, precum bougainvillea.

• Vasele unghiulare cu margini ferme, din metal si lemn, confera un simt al formei si ordinii unui balcon sau unei terase. Lemnul trebuie protejat de compostul umed cu ajutorul unui invelis de plastic.

• Vasele inalte, cu forme zvelte, cum sunt galetile din metal galvanizat, vasele tip horn si elegantele amfore grecesti, constituie un decor superb pentru paniculele colorate (plante cu multe ramificatii si flori in forma de ciorchine) si scot in evidenta frumusetea plantelor taratoare.

• Vasele putin adanci sau cosurile suspendate reprezinta un culcus potrivit pentru plantele mici, ca florile de munte si plantele cu bulbi.

Un aspect potrivit cu planta

Pentru usa din fata, puteti alege un cos suspendat, din care plantele isi raspandesc culoarea si parfumul la nivelul ochilor, iar intr-o curte interioara este loc pentru o diversitate de ghivece. Daca punctul de plecare este planta si nu amplasarea, alegeti vasul in consecinta: de pilda, o hortensie va avea nevoie de un vas mult mai mare decat o muscata. Daca spatiul este limitat, va veti multumi cu un singur ghiveci, dar intr-un loc mai mare puteti combina vase de diferite forme si marimi, obtinand acelasi efect ca in cazul unei borduri de flori.

Deoarece poate contine mai mult compost, un ghiveci mare este ideal pentru cultivarea unei combinatii interesante de plante. Insa, odata plantat, va fi dificil de mutat. Pentru a le face mai usoare, puneti pe fundul ghivecelor mari bilute de polistiren. Recipientele mari mai au un avantaj: compostul risca mai putin sa inghete in jurul radacinilor pe timpul iernii.

Tineti cont si de inaltimea la care va ajunge planta la maturitate. O planta pitica sau scunda va parea pierduta intr-un vas masiv, iar un tufis mare va arata disproportionat intr-un vas stramt.

Stabilitatea este cruciala daca veti cultiva o planta inalta, care se va apleca in bataia vantului, riscand sa rastoarne vasul. Vasele conice cu baza foarte ingusta sunt extrem de vul­nerabile. Formele cele mai stabile sunt cele regulate: ghivecele patrate, vasele inalte cu gura larga sau cele mari si rotunde. Pentru a ancora un ghiveci, infigeti un tarus in pamant sau in spatiul dintre doua dale de pavaj, ase­zati orificiul de drenaj al vasului peste tarus, apoi introduceti vasul gol peste tarus.

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza