Alaptarea este vitala

95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora, daca ar fi alaptati imediat dupa nastere, se arata intr-un nou studiu
 

<p>

Studiul, intitulat “Supermancare pentru bebelusi”, a fost realizat de organizatia Salvati Copiii International. Potrivit acestuia, 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume – 830.000 de bebelusi pe an – daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere.

Totodata, cercetarea mai arata ca, daca bebelusii ar primi colostru – primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla. Mai mult, daca mamele  ar continua alaptarea in urmatoarele sase luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara  din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

Salvati Copiii considera ca progresul enorm facut deja in reducerea mortalitatii infantile ar putea fi accelerat daca mai multe mame ar fi incurajate sa alapteze.

Studiul “Supermancare pentru bebelusi” critica practicile de marketing chestionabile ale unor companii producatoare de subtituenti ai laptelui matern. Desi exista din 1981 un Cod international adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru practicile de marketing aplicate in cazul substituentilor laptelui matern, acest cod este incalcat adesea.

In estul Asiei si Pacific, numarul mamelor care alapteaza a scazut de la 45% in 2006 la 29% in 2012.  In Pakistan, 20% din asistentii sociali au primit materiale promotionale de la reprezentantii companiilor producatoare de substituenti de lapte matern. In China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistentii sociali sau au fost contactate direct de producatori.

In 2010, in Romania a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este inregistrat la Camera Deputatilor (camera decizionala) inca din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sanatate si familie si Comisiei pentru industrii si servicii.

In Romania, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in 2011, 15% din copiii nascuti in asa-numitele spitale “Prietene ale Copiilor” au fost alaptati in prima jumatate de ora de viata, de trei ori mai multi comparativ cu nou-nascutii din alte maternitati. Rata copiilor alimentati exclusiv la san in primele sase luni de viata a fost de 20,4%. Alaptarea predominanta este cea mai frecventa forma de hranire a copiilor cu varsta pana la sase luni. Cu o instruire adecvata, aceasta practica s-ar putea “transforma” in alaptare exclusiva. Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv la san daca, in afara de san, nu mai primeste alimente lichide sau solide cu exceptia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.

Citeste stirea integral pe Medlive.ro

</p>

Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza