Ai scăpat? Fă mișcare!

Supraviețuitorii atacului cerebral se pot vindeca mai ușor prin sport
 

Articole similare

O VESTE PROASTĂ: atacurile vasculare cerebrale (AVC) rămân a doua cauză de deces pe plan mondial. Aproximativ trei sferturi din victimele sale sunt persoane de peste 65 de ani. Dar oricine, la orice vârstă, poate fi afectat de un atac.

România se află între ţările europene cu cea mai ridicată frecvenţă a accidentului vascular cerebral, 31% dintre cei care suferă un AVC având vârsta sub 30 de ani. Zilnic, în ţara noastră se înregistrează 178 de cazuri de accidente vasculare cerebrale, o treime dintre cei afectaţi confruntându-se apoi cu diverse grade de dizabilitate.

În mod tradiţional, perioada de recuperare se concentra pe restabilirea funcţiilor de bază, cum ar fi mersul, şi se încheia cam după un an.

Cercetătorii au stabilit că procesul de vindecare poate continua şi că exerciţiile fizice oferă beneficii extraordinare, de lungă durată.

Un studiu desfăşurat recent la Clinica Cleveland, din SUA, a descoperit că supravieţuitorii acestui gen de afecţiune care au pedalat în perioada de recuperare pe o bicicletă staţionară motorizată, urmând ca apoi să efectueze alte exerciţii repetitive, pentru recuperarea funcţiei braţului, au avut rezultate mult mai bune decât cei care nu au făcut decât să meargă sau să pedaleze în ritm lejer. Alte studii au demonstrat că exerciţiile fizice îmbunătăţesc mobilitatea şi reduc procesul de deteriorare a funcţiilor motrice – proces ce creşte riscul unui al doilea accident vascular, care poate fi fatal.

Exerciţiile fizice trebuie începute cât mai devreme şi continuate pe o perioadă nedefinită, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie altfel.

„În primele zile de după un accident vascular cerebral, chiar şi atunci când pacienţii nu îşi pot mişca unul dintre membre, eu le spun să îşi imagineze că îl mişcă“, spune Xabier Urra, neurolog la Spitalul Clinic din Barcelona. El a început un studiu asupra beneficiilor începerii unor exerciţii de aerobic, încă din primele 24 de ore după un atac.

„Există studii care arată că, atunci când îţi imaginezi că efectuezi o funcţie motorie, activezi zone din creier similare celor activate când funcţia motorie respectivă e efectuată în realitate“, mai spune medicul.

 

Revenirea la volan

Nu toate activitățile trebuie reluate atât de repede precum exercițiile fizice. Recent, s-a constatat că supraviețuitorii atacurilor cerebrale comit de două ori mai multe greșeli la volan decât oamenii care nu au avut un accident vascular cerebral, conform rezultatelor unui studiu din 2015.

Vote it up
109
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza