Medicamentele - ajutor sau iluzie?

Pastilele au efecte secundare, care pot duce la aparitia unor afectiuni mai grave, decat cele tratate.  
Medicamentele au rolul de a ameliora şi chiar trata anumite afectiuni care crează o stare de disconfort sau care iti pun viata in pericol. Cu toate acestea, tratamentele medicamentoase nu sunt lipsite de efecte secundare, ele putand duce la aparitia unor afectiuni mai grave decat cele tratate, după cum sustine farmacistul Suzy Cohen, in cartea "Drug Muggers: Which Medications Are Robbing Your Body Of Essential Nutrients", informează Daily Mail.
 
Potrivit specialistului, unul dintre cele mai des intalnite efecte adverse ale pastilelor este acela că seacă organismul de vitamine şi minerale. "Există posibilitatea ca acest efect să nu apară imediat sau pe parcursul tratamentului. Semnele unei deficiente de vitame şi minerale pot apărea după luni sau chiar ani de la terminarea terapeiei medicamentoase", spune Cohen.
Farmacista sustine că deficientele de substante nutritive provocate de medicamente nu pot fi compensate doar printr-o dietă bogată in fructe şi legume, alimente care abundă in vitamine şi minerale. Potrivit acesteia, solutia ar consta in suplimente alimentare. "Unele pot interactiona cu tratamentul pe care il urmati, iar alte nu. Pentru a preveni aparitia complicatiilor, cel mai bine este să cereti sfatul medicului curant sau a unui nutritionist, deoarece ei sunt cei mai in măsură pentru a vă spune care dintre aceste combinatii sunt permise", mentionează Suzy Cohen.

● Statinele folosite la reglarea colesterolului blochează productia de coenzima Q10. Aceasta este o substantă lipo-solubilă cu caracteristici de vitamină, prezentă in fiecare celulă a organismului şi indeplineşte două functii majore: cea de producere de energie şi cea de antioxidant, potrivit cercetătorii chinezi de la Spitalul Renmin. La randul lor, şi specialiştii britanici au constatat că statinele pot provoca tulburări ale somnului, pierderi de memorie, disfunctii sexuale, depresie şi o boală rară de plămani, care devine letală dacă nu este tratată la timp. Pentru a preveni efectele secundare, farmacista recomandă suplimente de coenzima Q10 sau cele pe bază de vitamina D, care au rolul de a proteja organismul in urma unui astfel de tratament.
● Antibioticele au rolul de a distruge bacteriile din organism. Din păcate acest tip de tratament deteriorează şi bacteriile sănătoase din corp, printre care şi cea responsabilă de sintetizarea vitaminei B de către organism. Această vitamină este responsabilă de buna functionare a inimii şi de sănătatea masei musculară, osoase şi de cea a sistemului nervos. Persoanele care urmează un astfel de tratament pe o perioadă mai lungă de timp prezintă un risc crescut de a se confrunta cu boli cardiovasculare, cu probleme ale articulatiilor, de a acuza dureri musculare şi de a se imbolnăvi de cancer. Farmacista Suzy Cohen spune că persoanele care iau antibiotice trebuie să urmeze şi un tratament cu suplimente pe bază de vitamina B7, cunoscută şi sub numele de colină.
● Medicamentele care calmează durerile , precum cele care contin ibuprohen sau aspirină, nu mai permit organismului să asimileze fier, mineral esential organismului in lupta impotriva radicalilor liberi, răspunzători de grăbirea procesului de imbătranire, asociat de multe ori declanşării unor boli grave. In plus, acest mineral ia parte la formarea hemoglobinei, care transportă oxigen de la plămani şi se intoarce cu dioxid de carbon. Printre efectele adverse care pot apărea in urma tratamentelor cu analgezice se numără aparitia bolilor de inimă, depresie şi anemie. Pentru a preveni aceste afectiuni se recomandă suplimente pe bază de acid folic care trebuie luate de două ori pe zi sau suplimente pe bază de fier care trebuie luate zilnic timp de trei luni.
● Tratamentele pentru scăderea tensiunii arteriale sunt responsabile de scăderea apetitului sexual. Specialista in farmacologie spune că aceste medicamnte pot duce şi la aparitia afectiunilor de prostată, incetinesc procesul de vindecare a rănilor şi pot duce la căderea părului. Medicamentele pentru tensiune scad nivelul de zinc din organsim, mineral ce ajută in procesul de reproducere şi alăptare. Pentru a evita aceste efecte se recomandă intre 15 şi 25 de miligrame de zinc pe zi.
● Medicamentele pentru diabet pot duce la aparitia anemiei, a crampelor musculare, a pierderilor de memorie, la afectiuni ale inimii şi la instalarea stărilor de oboseală. Studiile de specialitatea au arătat că acest tip de tratament este responsabil de scăderea nivelului de vitamina B12 din organism şi de cea a coenzimei Q10. Suzy Cohen spun că persoanele care iau medicamente pentru diabet ar trebui să ia intre 50 şi 200 de miligrame de coenzima Q10 de două ori pe zi şi suplimente pe bază de vitamina B12.</p>

Vote it up
292
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza