Ai grija ce plombe iti pui

Cercetarile arata ca plombele din amalgam elimina cantitati mici de vapori de mercur
 

Timp de peste 150 de ani s-au folosit plombele argintii pentru tratarea cariilor, dar un acord al Natiunilor Unite incurajeaza toate tarile sa reduca utilizarea lor la nivel mondial.

Plombele respective nu sunt din argint, desi uneori oamenii se refera la ele ca si cum ar fi. Ele sunt de fapt fabricate dintr-o substanta numita amlagam dentar, care e un aliaj de metale, printre care si mercur. (Celelalte metale sunt cuprul, cositorul, zincul, si – ei bine, da! – argintul.)
Cercetarile arata ca aceste plombele din amalgam elimina cantitati mici de vapori de mercur. Unii se tem de expunerea la aceasta substanta, dar multe grupuri puternice sprijina in continuare folosirea materialului, deoarece nu s-au dovedit efecte negative foarte raspandite. Multi oameni sunt expusi la mercur, care este un element chimic natural, plombele din amalgam reprezentand doar o mica parte – 8%, conform unui raport – din gama de folosire a mercurului la nivel mondial. (Si nu toate plombele sunt din amalgam; unele sunt din portelan, rasini sau aur.)
Dar dezbaterea a scos in evidenta doua lucruri: ar fi bine sa reducem prezenta sub orice forma a mercurului in mediul inconjurator si ar fi bine daca mai putini oameni ar avea nevoie de plombe.

Ambele concluzii sunt incluse in Conventia Minamata asupra Utilizarii Mercurului, care se semneaza la inceputul lui octombrie in orasul japonez ai carui locuitori au fost grav afectati de infestarea cu mercur pe scara larga descoperita in anii 1950. Conventia intentioneaza sa reduca expunerea la acest element si ia in discutie rolul plombelor. Desi plombele din amalgam nu vor fi interzise inainte de anul 2020, vor fi interzise anumite produse precum baterii, becuri si unele sapunuri si produse cosmetice care contin mercur. Si se face recomandarea ca amalgamul dentar sa fi treptat eliminat din uz acolo unde nu s-a inceput deja acest proces. Norvegia, de exemplu, a fost prima tara care a interzis plombele cu amalgam, in 2008.

Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza