Ai grijă de genunchi!

Câteva sfaturi pentru a preveni durerile de genunchi
 

Genunchiul este o structură uluitoare, dar imperfectă. Această articulație complexă e concepută pentru a suporta forțe de patru ori mai mari decât greutatea dvs. corporală, la fiecare pas, și pentru a vă sprijini când vă aplecați, săriți sau vă răsuciți. Însă are și dezavantaje. Sistemul ei de oase, ligamente și tendoane funcționează eficient când mușchii din jur sunt puternici și flexibili. Dacă îi lăsați să slăbească, puteți avea dureri chiar și după ce împingeți un cărucior greu la supermarket. În plus, trecerea timpului poate fi necruțătoare cu genunchii. Îmbătrânirea, factorii ereditari și leziunile favorizează o gamă de probleme care pot cauza dureri de genunchi. După 55 de ani o persoană din 4 se plânge de dureri cronice ale acestor articulații. Iată câteva strategii preventive esențiale:

 

Dați jos kilogramele în plus. Un kilogram în minus reduce cu 4 kg presiunea exercitată asupra genunchilor. La o plimbare de 2 km, genunchii dvs. vor suporta o povară cu 3.000 kg mai mică. Dacă exersați când țineți regim, veți slăbi mult mai ușor, fără să vă îngrășați la loc, iar genunchii dvs. vor avea numai de câștigat.

 

Nu fumați. Compușii din fumul de țigară afectează procesul de refacere a ligamentelor rupte, inclusiv a celor de la genunchi. Cercetătorii au descoperit că fumatul reduce numărul de macrofage – celule ce combat infecțiile – sosite la locul leziunii. Aceasta e o problemă, deoarece macrofagele eliberează semnale chimice care atrag alte celule necesare pentru refacerea ligamentelor. În fiecare an, milioane de oameni se confruntă cu dureri cauzate de ligamente rupte. Simptomele rupturii de ligament sunt durerea, disconfortul sau rigiditatea în exteriorul genunchiului, mai ales în timpul mișcării.

 

Evitați exercițiile cu impact ridicat. Dacă aveți dureri de genunchi când alergați, când faceți gimnastică aerobică sau chiar când faceți sărituri, adoptați un program de fitness cu impact redus. Mersul pe jos, înotul, ciclismul și gimnastica aerobică în apă sunt activități excelente care ard calorii, stimulează sistemul cardiovascular și diminuează durerile de genunchi. Renunțați la orice activitate ce afectează genunchii.

 

Fortificați mușchii din jurul genunchilor. Mușchii cvadriceps (din partea anterioară a coapsei) și mușchii din spatele coapsei absorb șocurile și preiau o parte din presiunea exercitată asupra genunchilor atunci când mergeți, săriți sau vă aplecați. În plus, mențin alinierea oaselor care se întâlnesc la nivelul genunchilor, ceea ce reduce riscul de durere și uzură.

 

Dar nu vă opriți aici. Fortificarea mușchilor centrali abdominali și ai spatelui, precum și cei ai șoldurilor și feselor, este la fel de importantă pentru reducerea durerilor de genunchi.

Vote it up
245
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza