Afla tot despre noul an scolar

Pe 12 septembrie elevii incep scoala. Citeste o analiza Hotnews.ro despre marile noutati ale anului 
 
<p>Iata, schematic, care vor sunt principalele modificari:

Elevii care incep clasa a V-a vor sta in gimnaziu cinci ani

Elevii care incep clasa a V-a vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a. La sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe (respectiv sase pentru minoritati), precum si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii, potrivit noii legi a educatiei nationale care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Legea 1/2011 prevede introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial, masura care intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Tot in cazul elevilor care intra in clasa a V-a pe 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfasura la nivelul unitatii de invatamant pentru care opteaza.

Se va stabili gradul de pregatire al claselor prin testarea elevilor la toate materiile in septembrie

In primele saptamani dupa intoarcerea elevilor din vacanta, profesorii ii vor evalua pe elevi, pentru a stabili nivelul de pregatire din cadrul unitatilor de invatamant, a anuntat pe 19 august ministrul Daniel Funeriu. In luna septembrie, toti elevii vor fi testati la fiecare disciplina, astfel incat sa poata fi stabilit gradul de pregatire al claselor: in media scolii, sub media scolii, sau peste media scolii.

Secretarul de stat Oana Badea a explicat ca "fiecare clasa va intra intr-o anumita categorie in functie de rezultatele obtinute la nivelul scolii. Daca media clasei la romana va iesi 7,80 si media scolii e 6,50, clasa cu media 7,80 va fi considerata o clasa peste medie".

"Planificarea profesorului va trebui sa arate foarte clar cum anume recupereaza ceea ce nu au acumulat copiii si abia apoi sa adauge peste", a precizat Oana Badea. Evaluarea se va realiza dupa un calendar stabilit de minister, iar subiectele vor fi lasate la latitudinea unitatilor de invatamant.

Noi proceduri de control a absentelor, atat pentru elevi, cat si pentru profesori

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, anunta in urma cu doua saptamani ca in noul an scolar controlul absentelor va fi mult mai riguros decat pana acum. "Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice", a declarat ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

"MECTS da liniile generale, dar MECTS nu face licitatiile pentru cardurile elevilor. Regula va fi reducerea absenteismului scolar si controlul riguros al absentelor. Mijloacele prin care se realizeaza acest lucru vor fi la indemana scolilor. Cred ca un primar care investeste in scoala va lupta si pentru cresterea rezultatelor la bacalaureat si pentru reducerea absenteismului. Primarul nu se ocupa numai de varuit peretii, ci se implica in procesul educational", a precizat ministrul.

 Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, majoritatea fiind la liceeni. Despre aceasta problema a vorbit si secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din MECTS, Oana Badea, care a declarat pe 26 iulie ca din toamna va fi introdusa o noua forma de control a absentelor.

Va fi introdusa saptamana "Scoala altfel”

"Avem o mare noutate, respectiv saptamana 'Scoala altfel', in saptamana 2 - 6 aprilie, in care se vor desfasura activitati de educatie non-formala, sport, olimpiadele scolare. Este un efort din a face scoala mai atractiva", a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, 'Scoala altfel' va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara.

"Scoala Alfel": timpul din aceasta saptamana va fi dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, care vor fi derulate conform unui orar special care va fi elaborat la nivelul unitatii de invatamant, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. Tot in aceasta perioada vor avea loc fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.

Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, acest program "Scoala Altfel" va deveni obligatoriu pentru scoala respectiva si numarul de ore care va fi acoperit de acest program va fi cel putin egal cu numarul de ore normal derulat in orarul obisnuit.

"Tipurile de activitati care vor avea loc in aceasta perioada vor fi activitati, dar nu este limitativ acest tip, culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru cetatenie democratica pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicare in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare", a explicat Funeriu.

Inspectorii generali si cadrele didactice cu functii de conducere, obligati sa predea

Inspectorii generali si adjuncti, precum si cadrele didactice cu functii de conducere vor fi obligate sa predea un anumit numar de ore, incepand din anul scolar 2011-2012, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Mediafax. "Prin ordin de ministru am decis ca nu va exista o degrevare totala a celor cu functii de conducere, ci vor face un anumit numar de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul si cu parintele", a precizat ministrul Daniel Funeriu.

Modificarea acordarii gradatiilor de merit

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat si schimbarea in anul scolar 2011-2012 a modului de acordare a gradatiilor de merit. "Se plang profesorii ca gradatia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era data pe criterii care nu reflectau calitatea pregatirii. Mergeai cu teancul de diplome si gata. Bun, acum lucrurile se schimba. Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta", a declarat ministrul.

Modificarile in ce priveste acordarea gradatiei de merit, in "Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar"

Structura anului scolar 2011-2012

Anul scolar 2011 - 2012 va fi organizat tot pe semestre. Primul semestru incepe luni, 12 septembrie, si sa se incheie pe 23 decembrie 2011. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat pana acum, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Semestrul I: 12 septembrie - 23 decembrie 2011
Vacanta pentru invatamantul prescolar si primar: 22-30 octombrie 2011
Vacanta de iarna: 24 decembrie-15 ianuarie 2012
Semestrul al II-lea: 16 ianuarie-22 iunie
Saptamana 'Scoala altfel': 2 - 6 aprilie
Vacanta de primavara: 7 aprilie-22 aprilie
Vacanta de vara: 23 iunie-9 septembrie

Citeste articolul complet pe Hotnews.ro.  </p>

Vote it up
386
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza