Afla cum prepari sushi

Mancarea japoneza tinde sa aiba continut mic de grasimi. Pentru sushi, foloseste orez special, care devine lipicios cand il fierbi

 

<p>

Timp de preparare si gatit: 35 de minute, plus racirea

Ingrediente:

32 de rulouri de sushi
300 g orez pentru sushi
2 linguri zahar
1 lingurita sare
3 linguri otet din vin de orez
2 cepe verzi tocate foarte marunt
30 g bucata de castravete curatat de seminte si tocat marunt
115 g somon afumat
4 foi de sushi, nori, circa 10 g in total
2 lingurite pasta wasabi

Pentru servit (optional):

Shoyu sau tamari (sosuri de soia japoneze)

Preparare:

Se fierbe orezul pentru sushi intr-o oala cu apa clocotita, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Intre timp, se pun intr-o craticioara zaharul, sarea si otetul si se incalzesc usor, pana ce zaharul se dizolva. Cand orezul este gatit, se stropeste cu acest amestec, dupa care se adauga ceapa verde si castravetele si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa sa se raceasca.

Se imparte orezul in 4 parti egale. Se taie somonul fasii de 1 cm latime. Se pune o foaie de nori, cu fata lucioasa in jos, peste un covoras de bambus, sau pe o foaie de hartie pergament. Se intinde o portie de orez peste nori, presand-o ca sa formeze un strat uniform ca grosime si lasand un 1 cm spatiu liber pe laturile superioara si inferioara. Se asaza in mijlocul stratului de orez, pe lungime, un sfert din fasiile de somon si se intinde 1/2 lingurita de pasta wasabi.

Cu ajutorul covorasului de bambus, sau al hartiei pergament, se ruleaza nori si orezul ca sa formeze un tub. Se ruleaza strans, astfel ca orezul sa se lipeasca si sa mentina umplutura inauntru. Se pregatesc si celelalte 3 rulouri in mod similar.
Cu un cutit lat, cu lama umezita, se taie fiecare rulou, in 8 felii care se asaza pe un platou. Se spala cutitul dupa fiecare taietura. Rulourile se pot garnisi cu bucati de gari (feliute de ghimbir murat) si se pot servi alaturi cu shoyu sau tamari.

Cateva idei:

• Pentru sushi cu creveti, tocati 115 g creveti, decorticati si fierti, si puneti-i in locul somonului. Omiteti pasta wasabi.
• Pentru sushi cu ciuperci si morcovi, puneti 4 ciuperci shiitake mari intr-o craticioara, acoperiti-le cu apa rece si lasati-le la muiat 30 de minute. Scoateti ciupercile si aruncati coditele. Puneti din nou palarioarele in lichidul de muiere, impreuna cu 1 morcov mic, taiat fideluta. Fierbeti vegetalele 4–5 minute, pana se fac fragede; scurgeti-le. Feliati subtire ciupercile. Taiati 1/2 castravete in doua, pe lungime, curatati-l de semintele si taiati-l fasiute subtiri, de aceeasi lungime cu foaia de nori. Intindeti orezul pe fiecare foaie de nori, apoi trasati pe mijloc o linie din morcovi si ciuperci gatite, peste care asezati cateva fasiute de castravete. Rulati nori si taiati ruloul obtinut, ca in reteta principala. Presarati pe o farfurie 2 linguri de seminte de susan negru sau de susan alb prajite. Presati capetele rulourilor de sushi ca sa se acopere cu seminte.

Avantaje:

• Ca si alte alimente provenite din mare, nori – o alga de culoare bruna – este o sursa buna de iod, esential in functionarea normala a glandei tiroide. Mai contine cantitati importante de calciu, potasiu si vitamina A.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza