Afinul e recomandat pentru afectiuni ale venelor

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Fructele contin antocianine, care intaresc si protejeaza capilarele, si vitamina C
 

Afinul, care prefera solurile umede si acide ale baraganelor si padurilor, se gaseste in toata Europa. Este un arbust pitic, cu frunze ovale si zimtate. Florile lui albe sau roz dau nastere unor fructe comestibile negru-violacee. Fiecare fruct are dimensiunile unei boabe mici de mazare si, cand este copt, are o adancitura vizibila in varf.

Parti utile - Frunzele si fructele:
• Vara, frunzele se culeg de pe ramuri si apoi se usuca.
• Fructele se culeg atunci cand se coc si se folosesc de obicei proaspete.
• Atat frunzele, cat si fructele sunt folosite la prepararea infuziilor, a pulberilor si a extractelor lichide sau solide.

Compusi activi 
Fructele contin antocianine, care intaresc si protejeaza capilarele, si vitamina C.
Polifenolii (catechina) si taninii sunt de asemenea prezenti. Frunzele contin acizi fenolic (acid cafeic), precum si tanini si iridoide.

Utilizari medicinale 
Afinul este prescris de obicei pentru afectiuni ale venelor si vaselor limfatice si pentru intarirea capilarelor. Studiile efectuate au aratat ca efectul benefic asupra vaselor mici de sange se datoreaza antocianinelor din fructe, care intaresc capilarele si le reduc permeabilitatea. Antocianinele sunt antioxidanti si, alaturi de vitamina C, protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi (prezenti in atmosfera si in alimente). Afinul si-a dovedit utilitatea in tratarea problemelor de vedere. De exemplu, poate imbunatati capacitatea ochilor de a se adapta la intuneric. Un studiu clinic a aratat ca antocianinele din afin, alaturi de vitamina E, amelioreaza simptomele cataractei la batrani. Afinul este folosit la tratarea diareei si a inflamatiei tractului digestiv, ca si a altor boli inflamatorii. Frunzele sunt recomandate in tratamentul diabetului.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul afectiunilor venoase si ale ochilor - Tablete (60 mg extract de afine): Se recomanda 2-3 tablete pe zi, cu apa. Extract lichid: Se recomanda 50 de picaturi intr-un pahar cu apa inainte de mese. Daca simptomele persista, apelatI la medic.

Vote it up
86
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza