Aerul conditionat te poate imbolnavi

Daca sistemele de climatizare nu sunt corect intretinute poti face astm si chiar pneumonie 
<p>Timpul indelungat petrecut intr-o camera in care aerul este racit cu ajutorul sistemelor de climatizare poate favoriza aparitia unor probleme respiratorii cum ar fi tusea seaca, persistenta, insotita uneori de un suierat si de senzatia de gât uscat. Problemele pot deveni si mai serioase daca incaperea nu este aerisita corespunzator si mai ales daca se fumeza in spatiul respectiv.
 „Folosirea necorespunzatoare a aerului conditionat poate duce la aparitia sau la agravarea unor simptome de tip rinitic (nas infundat sau rinoree), stranut, durere in gât, senzatia de nod in gât si dureri de cap. In plus, o expunere prelungita la aerul rece, dar si la factori iritanti precum fumul de tigara ori noxele din atmosfera favorizeaza declansarea bronsitei, astmului bronsic sau chiar a pneumonei", spune medicul primar pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucuresti. 

Problemele cauzate de aerul conditionat afecteaza mai ales persoanele cu un sistem imunar slabit ori pe cele care sufera deja de unele boli de tipul astmului bronsic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice.
Filtrele se igienizeaza periodic

Daca filtrele aparatelor de aer conditionat nu sunt curatate sau schimbate periodic, se poate raspândi in aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de aparitia legionelozei, o boala ce se manifesta prin dureri de cap, febra scazuta, tuse seaca, diaree, dureri musculare si abdominale. In cazuri grave, aceasta bacterie poate duce la aparitia penumoniei. „Legioneloza este produsa de un bacil ce traieste in apele naturale si tratate, care ajunge in organismul uman in urma inhalarii vaporilor de apa contaminati. De exemplu, poate proveni din sistemele de racire ale aparatelor de aer conditionat care nu sunt igienizate corespunzator. Boala nu este letala, dar necesita tratament antibiotic specific", mai spune Magda Ciobanu.

Mentineti o temperatura constanta!
Pentru a preveni imbolnavirile, specialistii spun ca trebuie sa incercam sa mentinem o temperatura constanta in incapere, cu circa 5 sau cel mult 10 grade Celsius mai scazuta decât cea de afara, mai ales daca iesim des din casa. De asemenea, trebuie sa avem grija ca incaperea sa fie aerisita constant, chiar de mai multe ori pe parcursul unei zile, deoarece aparatele de aer conditionat nu aduc aer proaspat de afara. Un alt aspect important este ca trebuie sa evitam sa stam in raza de actiune a aparatului, deoarece pot aparea contracturi musculare la nivelul spatelui, dureri la nivelul cefei sau alte tipuri de nevralgii.
"Bacteria Legionella poate proveni din sistemele de racire al aparatelor de aer conditionat care nu sunt igienizate corespunzator", spune
dr. Magda Ciobanu
medic primar pneumolog.</p>
Vote it up
222
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza