ADN-ul ne schimba viata

Obiceiurile sanatoase iti pot reface ADN-ul, spun cercetatorii.
 
<p>Subiectii care au participat la studiile doctorilor Dean Ornish si Elizabeth Blackburn au mancat alimente integral vegetariene (numai 10% din aportul de calorii fiind obtinut din grasimi), au facut zilnic plimbari timp de 30 de minute, sase zile pe saptamana, au aplicat tehnici de diminuare a stresului si au mers saptamanal la intalniri de grup. Rezultatele? In afara de scaderea colesterolului LDL si a nivelului de stres, nivelul telomerazei le-a crescut cu 29%. Aceasta enzima repara si prelungeste telomerii, complecsi minusculi de proteine, situati la capetele cromozomilor, cu rol vital in imunitate si longevitate. Telomerii scurti si nivelul scazut al telomerazei sunt semne ale riscului sporit de cancer sau boli cardiace, iar daca te imbolnavesti, sansele de insanatosire sunt mult diminuate.

Obiceiurile simple dau rezultate
Conform cercetatorilor de la Harvard, veti fi mai longevivi daca respectati in mod regulat patru obiceiuri sanatoase. Femeile de varsta a doua, care au un regim alimentar corect, care au o greutate in limitele normale si care nu au fumat niciodata, prezinta un risc cu 71% mai mic de deces prematur decat cele care nu au tinut cont de toate acestea. In plus, femeile sanatoase prezentau un risc cu 65% mai mic de cancer, precum si o reducere cu 87% a riscului de boli cardiace fatale. Care este cel mai rau obicei? Fumatul. Cele care au fumat intre una si 14 tigari pe zi prezinta un risc cu 94% mai mare de moarte prematura. Locul inamicului numarul unu ar putea fi insa luat in curand de obezitate.

Faceti exercitii, spuneti adio cancerului
Un stil de viata activ ajuta la prevenirea cancerului, mai ales in cazul femeilor, spun cercetatorii japonezi. Ei au monitorizat energia consumata de peste 80.000 de persoane, in timpul unor activitati precum statul in picioare, mersul pe jos, statul pe scaun si exercitiile fizice. Barbatii cei mai activi prezentau un risc cu 13% mai mic de a se imbolnavi de cancer; in cazul femeilor, procentul crestea la 16. Chiar si un efort cat de mic tine bolile departe. </p>

Vote it up
225
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza