Administrarea pilulelor

Află care este cel mai potrivit moment al zilei pentru a-ți lua medicamentele
 

Instrucțiunile de administrare de pe ambalajul pilulelor pot spune, simplu, „una pe zi“. Dar, datorită ritmului tău circadian – ceasul biologic care guvernează somnul – , producției de hormoni și altor procese – organismul tău nu răspunde identic la medicație în diferitele momente ale zilei.

„Anumite medicamente nu sunt la fel de eficiente sau de bine tolerate dacă sunt administrate într-un moment nepotrivit din punct de vedere al ritmului biologic“, spune Michael Smolensky, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Texas. „Nu se pune problema ca medicamentele să nu-și facă deloc efectul, dar cu siguranță sunt mai puțin eficiente sau mai puțin tolerate de organism.“

În prezent, un nou domeniu revoluționar, numit cronoterapie, susține sincronizarea medicației, pentru a maximiza eficiența și a minimiza efectele secundare ale tratamentului. Iată cele mai bune momente pentru a lua medicamente, în funcție de ritmul circadian și de alți factori:

Administrate dimineața:

Antidepresive

Unul dintre efectele secundare obișnuite ale anumitor medicamente de tip ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) este perturbarea somnului. De aceea, experții recomandă ca pacienții să ia astfel de medicamente când se trezesc.

Pentru osteoporoză

Corpul tău nu asimilează cu ușurință medicamentele cu bifosfonați, folosite pentru prevenirea și tratarea osteoporozei. Așa că doctorii recomandă să fie luate pe stomacul gol, dimineața, la prima oră, cu un pahar de apă, iar apoi pacienții să nu mănânce, să nu bea și să nu ia alte medicamente sau suplimente alimentare timp de o oră.

Administrate la ora cinei:

Pentru arsuri la stomac

Stomacul produce de două sau trei ori mai mult acid între orele 10 seara și 2 dimineața, decât în orice alt moment al zilei. Dacă folosești medicamente care reduc aciditatea gastrică, ia-le cu 30 de minute înainte de cină. Astfel, vei controla acidul gastric pe timpul nopții, când atinge nivelul maxim.

Medicamentele antialergice

Febra fânului se agravează de obicei peste noapte și se resimte cel mai acut dimineața, când apar cele mai mari niveluri ale histaminei, ce declanșează simptomele. Antihistaminicele, care se iau o dată pe zi, au efectul maxim la 8-12 ore de la administrare.

Înainte de culcare:

Medicamentele care reduc colesterolul

Producția de colesterol în ficat atinge nivelul maxim după miezul nopții și pe cel minim dimineața și la primele ore ale amiezii. Așa că medicamentele au efect maxim dacă sunt luate chiar înainte de culcare.

Pentru tensiune arterială

Tensiunea arterială este de obicei mai ridicată în timpul zilei și mai scăzută seara. Dar multe persoane cu hipertensiune arterială nu înregistrează această scădere pe timpul nopții, mai ales dacă sunt mai în vârstă. De aceea, experții recomandă administrarea anumitor medicamente care scad tensiunea arterială înainte de culcare, pentru a normaliza ritmul zilnic al tensiunii arteriale și a reduce aceste riscuri.

Sincronizate cu simptomele:

Pentru osteoartrită

Cercetătorii francezi recomandă să iei antiinflamatoare non-steroidiene, cum ar fi naproxen sau ibuprofen – medicamentele cele mai folosite în tratamentul osteoartritei – , cu aproximativ șase ore înainte ca durerea să atingă cota maximă, pentru ca ele să acționeze la momentul potrivit. Dacă ai dureri după-amiaza, ia medicamentele până în prânz. Pentru durerile de seară, programează-le pentru mijlocul după-amiezii. Pentru a contracara durerile ce apar noaptea, ia medicamentele în timpul cinei.

Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza