Adevar sau mit?

Primele urme de pasi au aparut acum 3 milioane de ani
 

Adevarat:

PRIMELE URME DE PASI AU APARUT ACUM 3 MILIOANE DE ANI

Omul provine din Africa, si acolo si-a lasat si cele mai vechi urme – in cel mai adevarat sens al cuvantului. In ciuda faptului ca doi adulti si copilul care mergeau impreuna prin noroi nu purtau inca incaltari, ei si-au lasat amprentele clare ale pasilor. Si n-am vedea nimic deosebit in asta, daca aceste amprente n-ar fi vechi de 3 milioane de ani. Au fost descoperite de cercetatori in Tanzania, mai exact in defileul Olduvai din nordul tarii africane. Acest defileu este considerat "leaganul umanitatii", deoarece aici au fost descoperite multe dintre cele mai vechi marturii din istoria omenirii – printre care si cele mai vechi urme de picioare de pana acum. Acestea s-au pastrat peste vremuri datorita conditiilor favorabile: au ramas intr-un strat de cenusa vulcanica, pe care ploaia o transformase in noroi. De unde veneau cei trei si incotro se duceau? Plecasera la drum parintii cu fiica sau cu fiul lor? Din pacate, astazi urmele nu ne mai pot raspunde la aceste intrebari.

Fals:

IN EPOCA PIETREI DOAR BARBATII MERGEAU LA VANATOARE

Barbatii sunt vanatori, femeile sunt culegatoare? Nici pe departe. In Epoca Pietrei intelegerea rolurilor oamenilor nu era in nici un caz atat de simplista. In cercetarile timpurii, imaginea oamenilor din Epoca Pietrei in ceea ce priveste distribuirea rolurilor intre barbati si femei era inca puternic determinata de intelegerea predominanta pe atunci a rolurilor si de conditiile vremii: in timp ce barbatul mergea la vanatoare si avea grija de hrana familiei, femeia ramanea "acasa", se ingrijea de "gospodarie" si pazea vatra si copiii.

Aceasta imagine s-a schimbat de-abia de cand se cunosc mai multe despre deprinderile de viata ale oamenilor din Epoca Pietrei. Astfel, copiii nu erau pentru femei un obstacol in continuarea indeplinirii activitatilor obisnuite. Chiar si atunci cand erau insarcinate, ele cutreierau cu grupul in cautarea hranei. Totodata, sarcinile lor nu se limitau exclusiv la culegerea fructelor si radacinilor, ci mergeau impreuna cu barbatii la vanatoarea de animale salbatice.

La vanatoare exista totusi o diferenta: in timp ce barbatii puteau fi gasiti in linia intai la vanatoarea in esenta periculoasa a animalelor mari, precum mamutul, femeile puneau mana pe sulita mai ales in cazul vanatului mic. Femeile erau implicate activ si in transarea prazii, indiferent de marime.
Intr-o singura privinta reprezentarile rolurilor din Epoca Pietrei sunt destul de asemanatoare: nici intr-un caz, nici in altul, nu se stie deloc daca oamenii preistorici se preocupau de ingrijirea urmasilor.
 

Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza