Acid folic ajuta la producerea substantelor esentiale pentru creier

Noua din zece adulti consuma prea putin din acest nutrient vital
 

Acidul folic este necesar pentru toate functiile organismului care implica inmultirea celulelor. Este important mai cu seama in dezvoltarea fetala si ajuta la producerea substantelor chimice cheie pentru creier si sistemul nervos. Cu toate acestea, noua din zece adulti consuma prea putin din acest nutrient vital.

Ce este?
Acidul folic, o vitamina B solubila in apa, numita si folacina sau folat, a fost identificat in anii ‘40, cand a fost extras din spanac. Organismul nu il poate stoca foarte mult timp, asa ca trebuie sa va improspatati zilnic provizia. Gatitul sau chiar pastrarea indelungata poate distruge pana la jumatate din acidul folic din alimente, asa ca suplimentele pot fi calea cea mai buna pentru a va asigura ca organismul dvs. primeste doza necesara.

Cum actioneaza?
Acidul folic este utilizat in corp de mii de ori pe zi pentru a produce celulele sangelui, a vindeca rani, a forma muschi si in orice alt proces care implica diviziune celulara. Acidul folic este decisiv pentru formarea ADN-ului si a ARN-ului si asigura duplicarea normala a celulelor.

O cantitate adecvata de acid folic la conceptie si in primele trei luni de sarcina reduce mult riscul unor malformatii la nastere, printre care spina bifida si cerul gurii despicat, asa ca femeile ar trebui sa ia acid folic inainte si in timpul sarcinii. Vitamina B pare sa reglementeze producerea si utilizarea de catre organism a homocisteinei, o substanta asemanatoare aminoacizilor, care, daca este prezenta in cantitati mari, poate deteriora peretii vaselor de sange, facandu-i mai vulnerabili pen­tru formarea de placi, ceea ce face din acidul folic o arma importanta impotriva bolilor cardiace. Poate, de asemenea, sa combata cancerul, mai ales pe cel pulmonar, de col, colon si rectal.

Beneficii suplimentare:
Persoanele depresive au adesea o carenta de acid folic. Suplimentele cu vitamina B pot alina depresia, reducand homocisteinele, al caror nivel inalt este considerat a produce aceasta afectiune. Studiile au aratat si ca administrarea de acid folic mareste efectul antidepresivelor la persoanele cu un nivel scazut de acid folic. Suplimentele cu acid folic se utilizeaza si in tratamentul gutei si al sindromului de colon iritabil. O concentratie mare de homocisteina determina aparitia osteoporozei, asa incat acidul folic mentine o structura osoasa sanatoasa.

Vote it up
142
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza