Accidentul vascular cerebral

Cauze, simptome și strategii de prevenire esențiale
 

Articole similare

Un cheag de sânge minuscul. Ruptura unui vas sanguin de grosimea unui fir de păr. Lucrurile cele mai mărunte pot declanșa un accident vascular cerebral periculos, care blochează fluxul de sânge și de oxigen, distrugând celule prețioase. Accidentele vasculare cerebrale ucid anual cel puțin cinci milioane de oameni din lumea întreagă, iar milioane de alte persoane rămân cu infirmități în urma lor.

 

Strategii preventive esențiale

 

Reduceți tensiunea arterială. La o tensiune arterială peste 120/80, riscul producerii unui AVC este mult mai ridicat decât în cazul unei tensiuni mai mici. De ce? Sângele se deplasează mai repede prin artere și vene, iar acest ritm prezintă un pericol triplu. În primul rând, lezează vasele sanguine din creier și arterele carotide din zona gâtului, care alimentează celulele cerebrale cu oxigenul dătător de viață. Duce la formarea unor proeminențe fragile în artere, care se pot rupe. Favorizează îngroșarea arterelor, ajungându-se chiar la blocarea lor. Hipertensiunea arterială constituie principala cauză a AVC. Vestea bună: dacă aveți tensiunea arterială mare, scăderea ei cu doar 5 puncte reduce riscul unui AVC cu 42%. Strategia funcționează indiferent dacă aveți 45 sau 95 de ani.

Reduceți nivelul colesterolului „rău“. Un exces de colesterol „rău“ LDL în fluxul sanguin declanșează acumularea de placă în pereții arterelor, inclusiv cei ai arterelor carotide care alimentează creierul. Arterele se pot îngusta astfel încât chiar și cel mai mărunt cheag de sânge le poate bloca. Reducerea nivelului LDL printr-o alimentație săracă în grăsimi și prin administrarea unei statine limitează extinderea acestei plăci periculoase și protejează creierul. Cea mai bună strategie anti-LDL? Adoptați o dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în fructe, legume, cereale integrale și produse lactate degresate. Slăbiți dacă e nevoie.

Renunțați la fumat. Doar 10 țigări pe zi măresc cu 90% riscul producerii unui AVC – chiar dacă aveți valori normale ale colesterolului și tensiunii arteriale. Nicotina, monoxidul de carbon și alți compuși din tutunul arzând rigidizează arterele, favorizează acumularea plăcii în pereții arteriali, îngroașă sângele și îl predispun la coagulare. Renunțând la fumat, riscul unui AVC începe să scadă imediat. După cinci ani, riscul va fi egal cu cel al unei persoane care n-a fumat niciodată.

Tratați tulburările ritmului cardiac. Fibrilația atrială – care apare atunci când camerele superioare ale inimii tremură în loc să bată puternic și constant – mărește de patru ori riscul unui AVC. Ele afectează una din 25 de persoane peste 65 de ani și una din 10 persoane peste 80 de ani. Fibrilația atrială determină sângele să „băltească“ în inimă și să formeze cheaguri. Ulterior, o bătaie de inimă puternică poate trimite un cheag către creier, unde acesta produce un AVC.

Luați zilnic o doză mică de aspirină. Dacă ați avut deja un AVC sau sunteți o femeie cu un risc ridicat de AVC, administrarea zilnică a unei tablete de aspirină de 81 mg vă protejează creierul. Într-un studiu, aspirina a redus riscul unui AVC la femei cu 17% (la majoritatea bărbaților n-a avut efect).

 

Luați în serios avertismentele

Înaintea producerii unui AVC, 30–40% din persoane primesc un semnal de avertizare bizar: un miniaccident cerebral, numit atac ischemic tranzitoriu (AIT). Simptomele acestuia pot consta într-o senzație bruscă de slăbiciune sau amorțeală a feței, a unui braț sau picior, confuzie sau incapacitatea de a vorbi, pierderea vederii și/sau o durere de cap neobișnuită. Aceste miniatacuri trec la fel de repede cum au început, dar nu sunteți în afara pericolului. Riscul producerii unui AVC propriu-zis în următoarele 2 zile este de 1 la 20, iar în următoarele 3 luni, de 1 la 10 – în afara cazului în care luați măsuri.

Ce e de făcut? Vorbiți imediat cu medicul. Vă prescrie un tratament pentru prevenirea cheagurilor de sânge, scăderea colesterolului și reducerea tensiunii arteriale. Acestea reduc cu 80% riscul producerii unui AVC major.

 

Sursa: Reader’s Digest - “O viață fără boli” 

Vote it up
104
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza