Accidente si traumatisme

Cum grabiti vindecarea in cazul leziunilor
 

Imprevizibilul se poate intampla oricand si oriunde – caderi, arsuri, taieturi sau, mai grav, un accident rutier. Unele nu va provoaca decat un soc neplacut, insa altele pot duce la leziuni, cum sunt fracturile, luxatiile si entorsele (afectarea ligamentelor), intinderile musculare sau tendinoase, taieturile sau vanataile.
Desi ele pot fi dureroase, pot crea o dizabilitate temporara si pot necesita initial tratament in spital, majoritatea celor afectati isi revin complet. Corpul are o ca­pa­citate de vindecare remarcabila. Insa accidentele cotidiene pot avea consecinte mai serioase in cazul persoanelor debilitate sau al varstnicilor.
Indiferent ce incident apare, tratamentul imediat de prim-ajutor este important. Insa pot fi necesare ingrijirea continua si recuperarea, pentru a fi siguri ca problema este complet vindecata. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa depasiti cat mai repede accidentele minore sau chiar pe cele mai grave.

Sfaturi generale

Insanatosirea dupa un accident major necesita rabdare. Acordati-va timp pentru a va vindeca si pentru a depasi efectele fizice si emotionale ale traumei suferite, insa tineti minte ca puteti face foarte multe lucruri pentru a ajuta procesul de vindecare. Indiferent de tipul leziunii, componentele esentiale ale programului de recuperare ar trebui sa includa:

• Odihna. Corpul se vindeca in timpul somnului. Be­neficiati de multa odihna, chiar daca asta inseamna sa luati analgezice sau sa invatati tehnici de relaxare.

• Miscarea. Fizioterapeutul va poate recomanda o serie de exercitii care grabesc vindecarea regiunii afectate. De asemenea, ar trebui sa antrenati arti­culatiile si muschii de pe partea corpului care nu a fost afectata.

• O dieta nutritiva. Dieta dvs. ar trebui sa fie bogata in alimente si nutrienti care grabesc vindecarea. Cereti sfatul medicului sau al unui nutritionist.

• Masuri de autoajutor. Puteti apela la diverse metode, de la tehnici de relaxare, meditatie si automasaj pana la ceaiuri de plante, uleiuri de aromaterapie sau consultarea unor terapeuti recunoscuti. Toate va pot ajuta pe parcursul recuperarii, facandu-va sa va simtiti mai bine, in timp ce corpul dvs. si tratamentele prescrise de medic se ocupa de procesul de vindecare.

• Prevenirea recaderilor. Este important sa examinati cauzele si sa gasiti metode pentru a va asigura ca nu veti suferi accidente similare pe viitor, deoarece traumatismele repetate pot produce leziuni de doua ori mai severe.

Cereti ajutorul!

• Daca banuiti ca este vorba despre un traumatism de coloana vertebrala sau de gat, chemati intotdeauna ambulanta.

• Daca traumatismul este relativ minor, puteti economisi timp transportand voi insiva ranitul la spital. Detalii despre unitatile de primiri urgente, unitatile pentru urgente minore sau centrele ambulatorii locale puteti gasi pe www.cnas.ro.
 

Vote it up
103
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza