Acţiune şi reacţiune

Cum să supravieţuim alergiilor de sezon
 

Fie că le spunem alergii sezoniere, febra fânului, polinoză sau rinită alergică, aceste „răceli“ aparent banale afectează, în anumite perioade ale anului, calitatea vieţii a milioane de oameni din toată lumea. Strănutatul şi nasul care curge ca un robinet pot să indice prezenţa unei alergii la polen, dar, nu de puţine ori, polinoza poate cauza simptome precum senzaţia de mâncărime a ochilor, gât care ustură, tuse, dureri de cap, oboseală, erupţii pe piele şi, dacă este lăsată netratată, chiar şi atacuri de astm.

Deşi alergiile de sezon se declanşează de obicei în copilărie, acestea pot apărea de fapt în orice moment al vieţii. Specialiştii avertizează că schimbările de climă ar putea favoriza creşterea nivelului de polen în aer şi, prin urmare, o înmulţire a simptomelor alergice. Iată câteva dintre cele mai eficiente metode de a face faţă rinitelor de sezon.

Pentru început, consultă prognoza meteo şi planifică activităţile în funcţie de condiţiile nefavorabile eliberării de polen în aer. Cel mai indicat ar fi să ieşi afară imediat după o ploaie, pentru că picăturile de apă prind particulele de praf şi polen care plutesc în aer şi le duc la nivelul solului. Dacă activităţile în aer liber includ şi grădinărit, e bine să porţi o mască protectoare.

Pasul următor este să îţi transformi casa într-un sanctuar. Până trece perioada polenizării, încearcă să ţii geamurile închise cât mai mult posibil. (Alergiile de sezon variază în funcţie de regiune: în zonele cu climă temperată, primăvara este delicată pentru cei afectaţi de polenul copacilor.) După o ieşire afară, e recomandat să faci un duş şi să-ţi schimbi hainele, pentru a îndepărta polenul din păr şi de pe piele.

Filtrele HEPA, concepute pentru a capta majoritatea particulelor din aer, ar trebui să fie efi ciente şi în cazul celor mai dificili alergeni.

Dacă evitarea factorilor declanşatori nu e posibilă, atunci există o varietate de medicamente la care poţi apela. Antihistaminele sunt eliberate fără prescripţie medicală şi pot fi luate chiar şi preventiv, înaintea zilelor în care ştii că vei fi expus la o cantitate mare de polen.

Corticosteroizii au o eficienţă crescută pentru o gamă mai largă de alergeni, dar necesită reţetă.

Există şi imuno terapia specifică cu alergene (ITS): injecţii, pastile sau picături care expun organismul la doze din ce în ce mai mari ale substanţei la care eşti sensibil. Este un tratament de luni sau chiar ani, dar „efectele benefice se menţin o perioadă îndelungată de la încheierea terapiei“, explică dr. Oliver Pfaar, de la Academia Europeană de Imunologie Clinică la Alergeni.

 

Statistică

Alergiile pot avansa de la nivelul nasului către plămâni. Aproape 50% dintre persoanele afectate de alergia la polen vor face, mai târziu, o criză de astm.

Vote it up
238
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza