A stiut ca nu e in zadar

Profesoara de matematica Manuela Prajea a primit cea mai inalta distinctie pentru un dascal, din partea lui Claes Nobel
 
<p>
Profesoara Manuela Prajea se asaza in fata calculatorului si intra pe site-ul cu teme de matematica, pe care-l administreaza. Este modul ei de a tine legatura cu elevii dupa ce ajunge acasa de la Colegiul National Traian, din Drobeta Turnu Severin, unde preda. Observa indata ca unul din pustii din clasa a VI-a i-a lasat un mesaj de felicitare destul de elaborat. Vrea sa-i raspunda, dar nu scrie cateva cuvinte ca un alt elev, chiar colegul de banca al celuilalt, posteaza un mesaj. De fapt, acesta suna mai mult ca o dojana ca-tre prietenul lui, pe care-l ia la rost ca „isi pierde timpul scriind randuri intregi de felicitare ca sa-i faca atatea urari de succes pentru viitor doamnei profesoare, cand mai bine s-ar apuca sa lucreze mai mult la matematica, sa obtina rezultate si mai bune, ca amandoi ar trebui sa faca asta, ca sa se bucure profesoara si astfel sa o ajute sa mai ia «niste nobele»“.

Manuelei Prajea aproape ca-i dau lacrimile privind „duelul“ in replici al acestor doi pusti, ambii olimpici la matematica. Asta ii demonstreaza inca o data ca munca ei nu este in zadar, lucru ce i-a fost confirmat si de primirea, in decembrie anul trecut, a inaltei distinctii Claes Nobel, acordata chiar de familia ce decerneaza cel mai prestigios premiu al lumii.  Este singurul profesor roman care se poate lauda cu asta.

De 20 de ani, Manuela Prajea este dascal, prieten si uneori parinte pentru zecile de generatii carora le-a descifrat tainele stiintei exacte. Rezultatele muncii sale sunt expresia a zeci de elevi ajunsi la universitati prestigioase din lume. Unul dintre ei este Alina Popescu, studenta in anul III, la Harvard, care nu si-a uitat profesorul si l-a nominalizat pentru aceasta distinctie. „In clasa a X-a, cand invatam la un liceu american, am reusit sa devin membra a Asociatiei celor mai buni elevi de liceu din intreaga lume, o asociatie fondata de familia Nobel, cu reprezentanta in 150 de tari, care are peste 700.000 de membri.

Fiecare student membru are dreptul de a nominaliza un profesor care ii este cel mai drag pentru ca i-a influentat traiectoria academica in mod semnificativ. Eu am ales-o, din toata inima, pe doamna profesoara Manuela Prajea, pentru ca a fost si este pentru mine o zana a matematicii. M-a invatat cat de frumoasa poate fi stiinta matematica si, in acelasi timp, cat de importanta este forta rabdarii, a curajului, a perseverentei si a tolerantei. M-a ajutat sa constientizez sensul devenirii mele si sa preiau practic initiativa acesteia“, spune tanara.

Propunerea Alinei a fost facuta cu aproape sase ani in urma. Aceasta a fost analizata de Consiliul Director al Asociatiei The National Society of High School Scholars (NSHSS), consiliu din care fac parte nu mai putin de zece membri laureati ai Premiului Nobel. Mai mult, membrii Consiliului urmaresc pe parcursul a cativa ani atat traiectoria tanarului care face propunerea, cat si a profesorului propus.

In 2009, la doi ani dupa ce Alina si-a nominalizat fosta profesoara de matematica pentru aceasta distinctie, Manuela Prajea primea o scrisoare de felicitare semnata Claes Nobel. Femeia cu parul roscat si ochii veseli, care atunci avea 42 de ani, a fost atat de impresionata, incat a invatat pe de rost inceputul si sfarsitul acelei scrisori. Dar a fost miscata mai ales de cuvintele din final: „And I want you to know that your efforts are appreciated“ (n.r.: Si vrem sa stiti ca eforturile dumneavoastra sunt apreciate).
„Eram naucita de ceea ce se intampla atunci. Zeci de directori de scoli si licee erau schimbati, printre care si eu, fara sa aiba vreo importanta ceea ce construisem, hartuita, plasata in cozile listelor apreciative de orice fel si asa mai departe. Si iata ca primeam incurajari sa continui, pentru ca eforturile imi erau pretuite in SUA, de insusi Mr. Nobel. Efectul asupra mea a fost crucial.

Acele aprecieri au fost esentiale si m-au recompus repede, avand un impact motivant asupra determinarii mele.“ Manuela Prajea a ramas la catedra. „Datorez asta credintei incurajatoare ca, undeva, cineva e multumit de munca mea si convingerii ca, indiferent cat de meschini sunt oamenii sau cat de pervertit este un sistem, valoarea nu trebuie sa se piarda, ci, cu atat mai mult, sa reziste, in conditii potrivnice. Si mai am o credinta puternica: copiii merita ce este mai bun. De aceea i-am incurajat si i-am indrumat permanent catre cariere de prestigiu: sa invete pentru viitorul lor. Si multi au descoperit o alta lume, multi au plecat. De fapt, tot timpul pleaca“, spune profesoara.

In luna decembrie 2011, pentru Manuela Prajea a urmat marea recunoastere. La sediul fostului presedinte american Jimmy Carter, din Atlanta, SUA, in prezenta a numeroase personalitati mondiale – Claes Nobel, Jimmy Carter, reprezentanti ai departamentului de stat SUA, guvernatorul statului Georgia si numerosi detinatori ai Premiului Nobel – i-a fost inmanata distinctia Claes Nobel Educator. Diploma i-a fost acordata pentru excelenta in invatamant, pentru formarea si incurajarea talentului academic, pentru rolul de mentor si impactul pozitiv pe care l-a avut asupra unor actuali studenti, care au cariere academice stralucite in SUA. Este singurul profesor roman care a primit o astfel de recunoastere.

„De atunci, reusesc sa spun doar atat: «Sunt foarte emotionata si cred ca este unul dintre cele mai mari onoruri pe care un profesor le poate primi»“. Despre cariera exceptionala a Manuelei Prajea se pot scrie pagini intregi. Dar se poate concretiza totul si in doar cateva cuvinte: e profesor in cel mai inalt grad care exista in invatamantul romanesc preuniversitar – doctor in matematica –, cu rezultate remarcabile la olimpiadele nationale si internationale si numeroase carti publicate. Oricand are un moment liber, profesoara intra pe site-ul pe care-l administreaza
(prajeamanuela.wordpress.com) si prin intermediul caruia tine in permanenta legatura cu elevii ei dragi si cu parintii lor.

</p>
Vote it up
321
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza