A simtit ca e nevoie de el

Politistul Mihai Popescu a salvat, dintr-o cladire cuprinsa de flacari, femei si copii
 
<p>
Flacari, un fum gros, inecacios, strigate de groaza, oameni care incercau sa iasa din locuintele amenintate de foc. Aceasta este scena de care a dat cu ochii Mihai Popescu, politistul local care a ajuns printre primii in centrul vechi al Capitalei, unde o cladire fusese cuprinsa de flacari. Se intampla in luna octombrie a anului trecut.
„Eram intr-o alta misiune, insa am auzit de la colegii mei ca arde un imobil pe strada Franceza. M-am grabit sa ajung. Parca am simtit ca este nevoie de mine. Am urcat imediat in cladire, insa nu se putea vedea nimic de fum. Era o invalmaseala totala“, a povestit politistul, imediat dupa incident.

Mihai nu a stat nicio clipa pe ganduri cand a auzit strigatele de ajutor. Intre timp, la fata locului ajunsese si o masina a pompierilor, dar Mihai Popescu nu a tinut cont de asta. Nu a considerat ca misiunea lui a luat sfarsit si ca poate pleca linistit, lasandu-i sa se ocupe de dezastrul creat doar pe cei pregatiti pentru asa ceva. Strigatele de ajutor ii rasunau in urechi si nu avea cum sa le ignore.

Comunicatul de presa, dat cateva ore mai tarziu dupa ce situatia se rezolvase cu bine, lasa sa se ghiceasca sub relatarea oficiala, comportamentul curajosului politist: „La nici zece minute de la izbucnirea incendiului, Mihai Popescu, inspector in Serviciul de Ordine Publica al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, impreuna cu doi pompieri din cadrul ISU Bucuresti, a intrat in cladirea care ardea. Ei au trecut de etajul intai, care era in intregime cuprins de foc, si au descoperit la etajul superior patru persoane – doua femei si doi copii – cuprinse de panica, fiindca erau blocate in imobil. Politistul si cei doi pompieri au luat femeile si copiii in brate si au iesit din imobil prin flacarile care se intinsesera tot mai mult“.

Mihai Popescu mai trecuse prin situatii dificile, dar niciuna atat de periculoasa si care sa implice vieti omenesti. Nu mai gandea. In acele momente, doar actiona. „Am ajuns la etajul doi, deasupra apartamentului unde deja se aflau pompierii. Am auzit strigate puternice. Erau doua femei si doi copii, de patru si, respectiv, cinci ani, care urlau disperati dupa ajutor. I-am luat si am coborat rapid, pe scari, pana am ajuns cu ei jos in strada“, a povestit Mihai Popescu.

Unii sunt eroi, dar altora le pasa doar de pielea lor. In timpul interventiei, pompierii si politistul au fost injurati de unii locatari din zona. Acestia, fara sa fie deloc ingrijorati de ceea ce se intampla cu vecinii lor, ii luau la rost pe salvatori, reprosandu-le in cuvinte grele faptul ca le sparg geamurile si le inunda si apartamentele lor, situate in aceeasi cladire cu locuinta in care izbucnise focul.

In acelasi timp, pe timpul interventiei, mai multe persoane spuneau ca in cladirea cuprinsa de flacari s-ar afla mai multe butelii cu gaze. Asadar, nimeni nu stia cat de mare e pericolul. Totul putea sa fie spulberat in cateva secunde. Trebuia actionat rapid, pana se lamureau lucrurile.

Focul izbucnise la etajul intai al vechii cladiri, la parterul careia se afla si un restaurant. Din fericire, acesta nu a fost afectat de flacari datorita interventiei rapide a pompierilor. Dar a fost inundat de apa folosita la stingerea flacarilor care ieseau pe ferestrele etajului unu si care se intindeau si in balconul cu grilaj din fier forjat. Pentru a preveni raspandirea focului, pompierii au actionat din mai multe locuri: unii s-au urcat pe acoperisul cladirii de doua etaje, altul actiona de pe scara intinsa pana in dreptul balconului, in timp ce alti doi, impreuna cu politistul Mihai Popescu, au intrat sa salveze femeile si copiii prinsi in incaperea care luase foc.

Imediat dupa aceea, cei doi copii au fost preluati de medicii veniti de urgenta la fata locului.
Conform datelor oferite ulterior de autoritati, incendiul a izbucnit in jurul orei 15.00, iar flacarile au distrus in totalitate locuinta de la etajul intai si partial alte trei din imobilul aflat pe strada Franceza. Din cladire, pompierii au mai evacuat doua persoane: o femeie care suferise un atac de panica si un adolescent de 16 ani, intoxicat cu fum. Niciunul nu a patit nimic.

</p>
Vote it up
346
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza