A salvat un copil dintre ziduri

Povestea Carlei Ghengeaua, o doctorita de la SMURD, care a devenit eroina peste noapte
 
<p>
„Un tanar de 15 ani e prins intre zidurile a doua cladiri la Liceul Ovidius! E nevoie de un echipaj! “
„Plecam!“, se transmite de la sediul UPU – SMURD, din Constanta. In momentul imediat urmator, o ambulanta gonea pe strazile orasului, cu girofarul pornit. Dr. Carla Ghengeaua, care se afla in masina impreuna cu cei trei colegi ai ei, doi paramedici si o asistenta, incerca sa nu se gandeasca ca e vorba de o operatiune de salvare a vietii unui copil. Acestea o solicitau la maximum.

Psihic, presiunea era foarte mare cand era vorba de viata unui copil. Sau asa simtea ea. Voia sa se concentreze exclusiv pe ceea ce avea de facut cand ajungea la fata locului. Aflase ca adolescentul incercase sa faca un salt de pe o cladire pe alta, dar, din cauza unui pas gresit, cazuse in spatiul stramt de numai cativa centimetri dintre cele doua constructii si se blocase acolo. Isi imagina ca are dureri mari, asa ca a rugat-o pe asistenta sa pregateasca niste calmante. Nu stia insa cum vor putea ajunge la copil, sa i le administreze. Si, mai ales, cum aveau sa-l scoata de acolo.

In dupa-amiaza zilei de 14 ianuarie a acestui an, George Toader se intalnise cu alti prieteni pentru o partida de fotbal in curtea liceului Ovidius, din Constanta. Dupa mai multe pase, un sut puternic al unuia dintre ei a trimis mingea pe cladirea in care se afla ate-lierele unitatii de invatamant. George n-a stat pe ganduri si a plecat imediat sa aduca inapoi mingea. Voia sa urce pe acoperisul liceului si de acolo sa sara pe cladirea atelierului, de unde sa o recupereze. Era incalzit si agitat, din cauza jocului. Nu voia sa piarda timpul. Prietenii il asteptau. A ajuns pe acoperis si a facut saltul. Dar nu a calculat bine! Baiatul de 15 ani a alunecat in spatiul ingust de aproximativ 30 de centimetri dintre cele doua corpuri de cladire. Ceilalti copii se uitau ingroziti. Au sunat imediat la numarul pentru situatii de urgenta 112.
In cateva minute, ambulanta de la SMURD a ajuns la liceu. Baiatul era constient, insa nu se putea misca si striga de durere, prins intre ziduri. Vestea s-a imprastiat, iar lumea s-a strans in curtea liceului. Au ajuns si parintii lui George. „Vreau sa-mi vad copilul. Scoateti-l de acolo!“, striga innebunita mama baiatului.

Dar nu era simplu. Baiatul parea sa aiba dureri ingrozitoare, asa ca trebuia sedat. Echipajul SMURD urcase pe cladirea liceului. Nicu Lefter, unul dintre paramedici, a reusit sa ajunga sa puna branula baiatului, iar asistenta, foarte eficienta, a pregatit analgezicele. Dr. Carla Ghengeaua stia ca, intr-un fel sau altul, trebuia sa intre in acel spatiu stramt, sa examineze starea baiatului si sa-i administreze calmantele. Fara a se gandi nicio clipa ca ar putea sa ramana si ea intepenita acolo, doctorita s-a strecurat in spatiul stramt. A vazut ca baiatul are fracturi deschise, asa ca i-a dat imediat calmantele si, ajutata de colegi, a reusit sa-i puna si atelele.

Apoi, baiatul a fost legat cu chingi si ridicat treptat pana sus de cei din echipajul de la descarcerare, care ajunsesera si ei. Recuperarea lui din stransoarea zidurilor a durat mai mult de o ora.
„Nicio clipa nu mi-a trecut prin minte ca imi pun viata in pericol. M-am bucurat ca am ajuns la el si am putut analiza situatia la fata locului“, ne-a spus dr. Ghengeaua. Dupa ce baiatul a fost scos dintre ziduri, oamenii adunati acolo au inceput sa o aplaude pe doctorita si pe colegii ei.

„Cred ca e prima data cand am vazut lumea reactionand asa. Dar era si un anumit context, in care oamenii se solidarizasera cu cel care a infiintat acest serviciu de urgenta (n.r.: Raed Arafat). Dar, pentru mine, nu asta conteaza. Eu sunt acolo ca sa-mi fac treaba, nu ca sa primesc multumiri!“, a adaugat curajoasa doctorita.

</p>
Vote it up
813
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza