Vita in sos de bere

Servita cu felii groase de paine aromata cu usturoi si verdeturi, aceasta reteta flamanda clasica este satioasa.
 


Ingrediente: 2 linguri ulei de masline extra virgin,
450 g pulpa de vita slaba curatata de grasime si taiata cuburi de 5 cm, 1 ceapa
mare taiata feliute, 2 morcovi mari (circa 340 g in total), taiati felii
groase, pe diagonala, 1 pastarnac mare (circa 170 g), taiat cubulete, 1 catel
mare de usturoi zdrobit, 300 ml bere neagra, 300 ml supa de vita (preferabil
preparata in casa), 1 lingurita amestec de verdeturi aromate uscate, 1 lingura
otet de vin rosu, 1 lingura mustar cu boabe, 1 lingurita zahar brun, sare si
piper; pentru painea aromata cu usturoi si verdeturi: 1 bucata de bagheta (225
g), 1 catel mare de usturoi zdrobit, 1 lingura patrunjel proaspat tocat, 1
lingura cimbru proaspat tocat, 3 linguri ulei de masline extra virgin.


Preparare: Se incalzeste cuptorul la 180 de grade
Celsius. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o caserola rezistenta la flacara, se
adauga carnea de vita si se gateste la foc destul de iute timp de 4-5 minute,
sau pana cand se rumeneste uniform. Se transfera apoi carnea, si sucul lasat de
ea, pe un platou. Se adauga restul de 1 lingura de ulei in caserola, se face
flacara mica si se adauga ceapa, morcovii, pastarnacul si usturoiul.
  Se gatesc, amestecand frecvent, timp de 5
minute. Se readuce carnea si sucul ei in caserola, impreuna cu berea, bulionul,
amestecul de verdeturi uscate, otetul, mustarul si zaharul. Se amesteca bine si
se da in clocot. Se acopera caserola si se transfera in cuptor. Se gateste 2
ore, sau pana ce carnea se face frageda. Intre timp, se taie bucata de paine in
8 felii groase. Se amesteca usturoiul, patrunjelul, cimbrul si uleiul si se
unge cu aceasta mixtura fiecare felie, pe o singura parte. Se ia capacul de pe
caserola si se adauga sare si piper, dupa gust. Se asaza feliile de paine cu
partea unsa cu ulei in sus, in cerc, deasupra carnii din caserola,
petrecandu-le putin una peste cealalta. Se pune din nou caserola in cuptor si
se gateste 20-30 de minute, sau pana ce painea este crocanta si rumenita. Se
serveste fierbinte, cu piure de cartofi, nasturel tocat si vegetale de sezon.


Timp de preparare: 15 minute


Timp de gatit: 2 3/4 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare
portie contine 545 kcal; 28 g proteine; 18 g grasimi (din care 6 g grasimi
saturate); 68 g carbohidrati (din care 8 g zahar); 5 g fibre.


O idee:

- Ca sa gatesti carnea de vita in sos de vin, folositi
12 salote intregi sau cepe foarte tinere in loc de ceapa, morcovi si pastarnac,
si un vin rosu si robust in locul berii negre. Omite otetul, mustarul si
zaharul si adauga 1 lingura de jeleu de coacaze in locul lor. La sfarsitul
pasului 2, adauga 250 g de ciupercute feliate si 200 g de castane decojite, din
pachet, pentru ultimele 10 minute din timpul de gatit. Se serveste cu orez si
verze de Bruxelles taiate fasiute si prajite rapid la foc iute.


Avantaje:


- O caserola ca aceasta este o mancare foarte
sanatoasa. Vitaminele solubile in apa - C si B complex - si mineralele care ies
din carne in cursul procesului de preparare sunt in mod obisnuit aruncate odata
cu apa in care s-a gatit.

Aici cele mai multe substante nutritive sunt retinute in sos.

Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza