Vinul rosu ne face mai destepti

Datorita antioxidantului resveratrol, bautura imbunatateste circulatia sangelui si mareste randamentul creierului
 

<p>Un grup de cercetatori de la Universitatea Northumbria, Marea Britanie, sustine ca vinul imbunatateste circulatia sangelui si mareste performantele creierului. Acest lucru este posibil datorita continutului de resveratrol, antioxidant gasit in aceasta bautura, arata cercetarea. Oamenii de stiinta precizeaza ca acest antioxidant se mai gaseste in struguri, afine, coacaze si arahide.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii britanici au studiat efectele resveratrolului administrand suplimentele sau pilule placebo unui grup de 22 de studenti, lasand o pauza de 45 de minute pentru ca acestea sa-si faca efectul, dupa care voluntarii au fost supusi mai multor teste timp de 36 de minute.

Cercetatorii au concluzionat ca fluxul sangvin in creier fusese imbunatatit in randul subiectilor care au primit suplimente de resveratrol, de unde si performantele marite la testele cognitive.

De altfel, efectele pozitive ale bauturii au fost evidentiate in numeroase randuri. Astfel, numeroase studii au demonstrat ca vinul rosu poate reduce incidenta bolii coronariene. Potrivit specialistilor, fiind un puternic antioxidant, resveratrolul inhiba peroxidarea lipidelor cu densitate joasa (LDL), previne efectul toxic al LDL-ului oxidat si protejeaza celulele.

In acelasi timp, beneficiile asupra sanatatii inimii promovate de consumul de vin rosu sunt promitatoare, arata ultimele studii in domeniu. Astfel, oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care consuma cantitati moderate de alcool, inclusiv vin rosu, au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. Cu toate acestea, medicii nu recomanda alcoolul in scopul protectiei inimii, deoarece acesta creeaza dependenta, iar riscurile consumului exagerat depasesc beneficiile. Astfel, medicii recomanda consumatorilor de vin rosu sa bea cu moderatie.

Acest antioxidant, resveratrolul, este inca studiat pentru a se stabili cum influenteaza evolutia tumorilor canceroase. Prin efectul sau antioxidant, resveratrolul neutralizeaza radicalii liberi ce denatureaza proteinele celulare.</p>

Vote it up
229
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza