Vacanțe la preț de criză

 

LINII AERIENE

În ceea ce priveşte zborurile internaționale, suntem poate în cea mai atractivă perioadă din istoria aviației. Zborurile cu avionul devin tot mai accesibile. „Cu un an în urmă, nu puteai zbura până în SUA pentru mai puțin de 600 de euro“, spune Gabriela Chirilă, director ticketing la www.vola.ro, o agenție de turism online prin care poți căuta și compara oferte de zbor avantajoase. Dar, grație competiției tot mai strânse, prețurile scad, apărând mereu oferte bune. De exemplu, spre Tokio (Japonia), au existat chiar și bilete dus-întors cu 600 de euro.

„Tot mai multe companii aeriene își fac și linii low-cost, ceea ce duce la scăderea prețurilor“, spune și Daniel Truică, fondatorul Vola.ro. Dacă pleci din România spre SUA, ai la dispoziție o mulțime de opțiuni.

Pentru zborurile București-New York se găsesc bilete și la 514 euro cu toate taxele incluse (de exemplu, la Czech Airlines, Delta, Air France).

A scăzut și prețul călătoriilor spre Europa. De exemplu, spre destinații europene, un bilet la Lufthansa pornește de la 99 de euro. Iar prețurile fluctuează zilnic. „Anul acesta toate companiile de linie se înrec în oferte. Zborurile spre Moscova s-au ieftinit și ele cu 50 de euro față de anul trecut“, confirmă Chirilă.

Frenezia reducerilor nu e valabilă doar pentru zborurile internaționale. Sunt reduse şi cele interne. În luna mai, Mădălin Tudor, purtătorul de cuvânt al companiei TAROM, a anunțat introducerea de zboruri interne cu prețuri de la 15 euro (dus) fără taxe.

Atenție când cumperi!

• Verifică ce este inclus în preț (taxe, transportul bagajului, mese, băuturi). Chiar dacă ești convins că economisești călătorind cu o linie low-cost, s-ar putea ca tu de fapt să fii nevoit să plătești suplimentar pentru orice serviciu în plus. De aceea, dacă te tentează un bilet de zbor mai ieftin, dar pui preț și pe confort, citeşte atent toată oferta și studiază îndeaproape restricțiile.

• În general, cele mai bune oferte de zboruri internaționale apar în afara sezonului de vârf (februarie-aprilie, septembrie-octombrie). Dacă nu eşti însă condiționat de date de plecare fixe, poți găsi super-oferte chiar și în perioada de vârf. Secretul este să îți rezervi biletul din timp și îl plătești integral la momentul rezevării. Vei economisi astfel până la 100 de euro pentru o destinație europeană. Atenție, însă: nu trebuie nici să te grăbești prea mult. Dacă îți rezervi locul cu șase luni înainte, te poți trezi că apar oferte mai bune după aceea! „Cum piața este foarte dinamică, perioada optimă de rezervare este cu o lună și jumătate sau două luni înainte de data zborului, dar nu mai mult“, avertizează Daniel Truică.

HOTELURI

Pentru cei cărora le place răsfățul, contractarea economiei este o veste bună. Hotelurile de lux nu au fost niciodată atât de ieftine.

Să luăm, de pildă, destinațiile preferate de români: Grecia, Turcia, Spania, Portugalia. Acum, pentru pachete de șapte zile cu demipensiune și zbor incluse, găsești oferte care pornesc de la 475 euro de persoană la un hotel de cinci stele. Aceasta înseamnă un tarif cu 20% mai mic decât anul trecut, spune Daniela Dumitrică, Marketing Manager la agenția de turism Paralela 45.

Dacă vrei o vacanță citadină într-o capitală europeană, află că unele hoteluri premium londoneze oferă camere la prețuri de trei sau patru stele.

Nivelurile scăzute de ocupare au făcut ca și hotelurile de nivel mediu să-și vândă camerele la un preț sensibil mai mic decât anul trecut, în timp ce hotelurile de lux oferă diverse bonusuri sau avantaje. Oferte foarte bune poți găsi anul acesta – și nu numai pentru vacanțe de lux – și în Croația.

Pachete turistice

„Cel mai avantajos este să cumperi cât mai multe servicii de la același furnizor, mai ales pentru destinațiile estivale, spre care operatorii de linie nu au zboruri, dar spre care sunt operate curse charter“, spune Ciprian Enea, fondatorul firmei de consultanță și promovare în turism Media Shark.

Astfel, spune Enea – care a făcut documentări în aproximativ 100 de locații din lume și a fondat portalul BestTourism.ro –, este mai probabil să beneficiezi de discount-uri mari decât dacă ai cumpăra componentele separat.

Daniela Dumitrică, de la Paralela 45, confirmă: „Prin negocierile pe care le fac, tour-operatorii obțin reduceri importante. Pachetele de vacanță pot fi cu 25% mai ieftine decât în varianta achiziționării separate a serviciilor“.

Poți economisi şi până la jumătate din costuri. De exemplu, un pachet oferit în vara aceasta de Paralela 45 la prețul de 339 euro include drumul dus-întors cu un charter și cazare șapte nopți cu demipensiune la un hotel de trei stele pe Costa Brava, în Spania.

La o simplă căutare pe internet, vei vedea că numai prețul unui bilet de zbor low-cost este 111 de euro (cu toate taxele incluse, cu rezervare din mai pentru finele lui iunie). Hotelul ar costa și el peste 378 de euro (dacă rezervi tot la trei stele și din timp). Per total, pachetul costă cu 44% mai puțin decât suma componentelor pe care tu le-ai putea achiziționa separat.

Ofertele exotice (Bahamas, Malaiezia, Thailanda) sunt şi ele mai ieftine, cu pachete care costă cu 10-20% mai puțin decât anul trecut, spune Ciprian Enea. El te sfătuiește să cauți oferte și pe site-urile hotelurilor, care au început să-și facă propriul serviciu de transfer de la aeroport. „Dacă reușești să combini o astfel de ofertă cu una de la o linie aeriană, vei economisi serios. Însă cu condiția să respecți întru totul termenii ofertei. Orice schimbare poate atrage penalități și de 100%, mai mult decât la un pachet fără reducere“, mai spune el.

ASIGURĂRI

Se spune că, dacă nu-ți poți permite o asigurare, înseamnă că nu-ți permiți să pleci. Dar şi aici există modalități de economisire. De exemplu, polițele anuale pentru mai multe călătorii sunt foarte bune pentru cei care călătoresc frecvent, ca să nu mai cumpere polițe separate la fiecare ieșire din țară. Destinația şi vârsta sunt doi factori importanți care influențează costul asigurării. Totuşi, prețurile polițelor şi tipurile de acoperire pot varia foarte mult, aşa că analizează mai multe oferte înainte de a te asigura.

Unele carduri de credit includ și o asigurare de călătorie gratuită ca bonus. CitiCard de la Citibank acoperă asistența medicală de urgență, tratamentul și spitalizarea la nevoie, precum și cheltuilelile legate de întârzierea zborurilor sau a bagajelor, pierderea bagajelor, a actelor de călătorie sau chiar a telefonului mobil. Același tip de card, în varianta Gold, oferă gratuit o asigurare care acoperă și soția posesorului de card, precum și pe copiii acestuia care au vârste de până la 25 de ani. Și cardul American Express oferit de Bancpost include – pe lângă tarife preferențiale la hoteluri de lux și la închirieri de mașini în străinătate – și o astfel de asigurare. Cardurile Silver și Corporate de la BRD includ o asigurare gratuită, dar, la fel ca și la cardurile American Express, condiția este să plătești călătoria cu cardul.

Gheorghe Grad, General Manager la SRBA Broker de Asigurare, ne sfătuiește: „Dacă te hotărăști să închei separat o asigurare de călătorie, trebuie să știi că pentru copii există de regulă o reducere de până la 50%, iar la asigurarea tuturor membrilor familiei se mai poate obține o reducere de 5-10%“.

TICHETE DE VACANȚĂ

Anul acesta,
în loc de primă de vacanță, instituțiile bugetare, cele de stat finanțate din venituri proprii, regiile autonome, companiile naționale și so-cietățile la care statul e acționar majoritar le vor putea acorda salariaților tichete de vacanță în valoare de maxim șase salarii brute de bază pe economie. După cum se explică pe site-ul Ministerului Turismului (www.turism.gov.ro), contravaloarea lor nu se va lua în calcul la stabilirea nivelului salarial. Nu vor fi impozitate la angajat, iar angajatorul le va putea deduce din impozit.

Cu tichete poți plăti cazarea, serviciile de alimentație, transportul și tratamentul balnear acoperite de contract. Lista unităților de turism care acceptă tichete la plată și alte detalii găsești la www.euroticket.ro, www.romticket.ro, www.ticketvacanta.ro.

COMUNICARE

Roamingul global
poate costa mult, aşa că e bine să cauți alternative. MobilSi oferă cartele GSM pre-încărcate care asigură convorbiri internaționale ieftine spre circa 100 de destinații. Îți poți redirecționa apelurile către un număr din rețeaua fixă: cei care te sună din România vor plăti ca pentru un apel național fix, iar tu economisești între 50% și 80% la apelurile primite. Dacă ești însă într-o țară din „Zona Free“, cum ar fi Marea Britanie, vei primi gratuit apeluri internaționale de pe mobil, iar cele primite la numărul fix vor costa doar 0,12 euro. Mai multe informații, pe site-ul www.mobilsi.ro.

Conversații telefonice online.
Multe hoteluri oferă acces gratuit la internet. Fă-ți număr de telefon la www.skype.com și activează opțiunea Unlimited Europe pentru a beneficia de apeluri în roaming gratuite. Îți deviezi numărul Skype pe telefonul de la hotel, iar cei care te sună plătesc tarif normal, iar tu nu plătești nimic.

Pentru mobile cu acces la internet
care funcționează în limbaj Java MIDP, Symbian, Windows mobile, RIM, la www.mo-call.com există o aplicație care îți permite economii de până la 90% la apeluri internaționale, redirecționându-le către rețeaua virtuală Morodo. Nu trebuie să-ți schimbi hands-free-ul, cartela sau numărul de telefon. Testează aplicația descărcând-o gratuit de pe site.

VACAN|E ÎN RATE

Dacă îți pănuiești din timp
concediul, ai putea prinde și o ofertă de plată în rate fără dobândă. În primăvara aceasta, site-ul ProTV a anunțat că la Târgul de Turism al României se puteau cumpăra vacanțe cu avans de 20% și plata în patru rate lunare. Urmărește târgurile turistice și întreabă la agenții dacă oferă astfel de facilități la rezervarea vacanței.

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza