Unul din patru copii e alergic

Statisticile arata ca unul din patru copii e alergic, iar 12% din romani sufera de o forma de alergie
 

<p>Intre orele 5 si 10 dimineata se inregistreaza cea mai mare concentratie de polen, 3.000 de graunte de polen aflandu-se in fiecare metru cub de aer.

Unul din patru copii este alergic, iar 12 la suta dintre romani sufera de o forma de alergie - o reactie adversa la o proteina din mediu - arata statisticile la nivel national. "De regula, alergiile apar intre 5 si 25 de ani. Alergia la polen este cea mai des intalnita afectiune in aceasta perioada, spune dr. Gabriela Ungureanu, medic alergolog si imunolog, dar o persoana alergica este sensibila la diferite tipuri de polen. Perioada de alergie la polen se intinde din februarie si pana in octombrie", sustine Ungureanu. Potrivit specialistilor, intre orele 5 si 10 dimineata se inregistreaza cea mai mare concentratie de polen, 3.000 de graunte de polen aflandu-se in fiecare metru cub de aer. Medicii spun ca aceasta concentratie nu difera in functie de locul in care traim, adica in zona urbana sau rurala.

Astmul are la baza un anumit tip de alergie

Primavara, organismul dezvolta o reactie exagerata la polenul anumitor flori sau arbusti, pe care in mod normal o ignoram, concentrandu-ne pe protectia impotriva virusurilor sau a bacteriilor. Medicii alergologi atrag atentia ca si polenul poate fi la fel de periculos, mai ales daca acest tip de alergie este ignorat. Riscul major al acestei afectiuni este aparitia socului anafilactic, precizeaza specialistii.
Potrivit acestora, 60 la suta dintre cazurile de astm bronsic au la baza alergiile declansate de polen, praf, mucegai sau par de animale. "Alergiile pot fi tinute sub control sau tratate, atat timp cat pacientul se adreseaza medicului specialist. Sunt cazuri in care pacientii se duc la ORL sau la oftalmolog, pentru ca prezinta simptome precum secretii nazale apoase, stranut sau ochii lacrimeaza, principalele semne ale alergiei", spune dr. Ungureanu.

Desensibilizarea dureaza trei ani

Specialistul in alergologie precizeaza ca testele cutanate sunt recomandate in cazul persoanelor care sunt suspecte de alergie. "Acestea nu dau niciodata gres. Se fac numai in cabinetul unei medic specialist. Singurul tratament pentru alergii este cel de desensibilizare si consta intr-o injectie in fiecare luna. Terapia dureaza trei ani, iar persoana care a apelat la un astfel de tratament nu va mai avea probleme cu polenul pe o perioada de 25 de ani", precizeaza dr. Ungureanu. O injectie costa 200 de lei, iar costul total al tratamentului ajunge la 7.200 de lei.

Piata farmaceutica este plina de produse care au efect impotriva polenului, dar acestea actioneaza doar o scurta perioada. Astfel, spray-urile nazale cu steroizi sau decongestionante si picaturile oftalmologice sunt doar doua dintre solutiile medicamentoase impotriva alergiilor. Desi acestea se pot cumpara de la farmacie fara reteta, medicii recomanda un consult inainte de procurarea tratamentului. "Desensibilizarea, din punctul meu de vedere, este singura metoda prin care se poate scapa de o alergie. Celelalte tratamente doar tin sub control afectiunea, nu o si trateaza", precizeaza medicul alergolog.</p>

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza