Top 5 alimente-pansament pentru sanatatea stomacului

Senzaţie de arsura in partea superioara a abdomenului, dureri insuportabile ale stomacului, aciditate gastrica, greaţa.
 

<p>Recunoasteţi semnele. Toamna este anotimpul in care numarul persoanelor care sufera de gastrita creste. Medicul gastro-enterolog Mihai Ciocarlan, de la Spitalul Fundeni, din Capitala, spune ca gastrita sau ulcerul apar din cauza infecţiei cu o bacterie, sau din cauza anumitor medicamente precum cele antiinflamatoare.

"Acestea ataca stomacul, iar gastrita se vede numai in urma unei analize endoscopice sau la biopsie", adauga dr. Ciocarlan. Medicii nutriţionisti spun ca persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta afecţiune trebuie sa aiba grija ce mananca, deoarece starea lor se poate inrautaţi, in special in aceasta perioada.

Astfel, oul fiert calmeaza aciditatea gastrica. "Oul trebuie sa fie moale, si in nici un caz prajit, deoarece, in caz contrar, stomacul trebuie sa «munceasca» mai mult, iar aciditatea gastrica este stimulata", spune nutriţionistul Tiberiu Viorel Mogos, de la Institutul de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice "Prof. Dr. Nicolae Paulescu".

Lactatele si branzeturile sunt recomandate persoanelor care sufera de gastrita. Medicul Mogos atenţioneaza insa ca pacienţii trebuie sa evite branzeturile sarate, pentru ca acestea agraveaza starea. Este recomandata branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.

Legumele fac parte din categoria alimentelor permise in aceasta boala, dar nutriţionistul recomanda mancarea lor sunt forma de preparate, chiar daca prin fierbere se pierd substanţele nutritive si vitaminele. Painea prajita calmeaza aciditatea. "Atenţie insa, nu orice fel de paine face bine pacienţilor care au leziuni la stomac. Este indicata painea alba, in nici un caz cea neagra, de secara sau grahamul, deoarece acestea conţin foarte multe seminţe, care stimuleaza sucul gastric", completeaza dr. Mogos.
Carnea pentru a putea fi inclusa pe lista alimentelor permise in cazul gastritei trebuie sa fie fiarta si sa fie slaba, precum cea de pui sau de peste.</p>

Vote it up
862
Ai votat deja!Voteaza