Ton prajit cu salsa de fasole neagra

Sucul de rosii proaspete si lamaie verde echilibreaza consistenta tonului. Acest fel se poate servi rece sau fierbinte.

 

<p>Timp preparare: 20 de minute sau peste noapte la inmuiat si cel putin 30 de minute pentru marinare.
La foc: 1 ora si 15 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 260
Glucide 12 g
Proteine 30 g
Grasimi 11 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente
4 fileuri de ton, cam 100 g fiecare
Pentru salsa:
100 g boabe de fasole neagra uscata
150 g rosii
1/2 ardei iute rosu, fara seminte si tocat fin
2 linguri de coriandru proaspat, tocat mare
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingura suc de lamaie verde
2 linguri ulei de masline extravirgin
Sare si piper negru
Garnitura: sferturi de lamaie verde

Preparare
1. Pentru salsa, se spala fasolea si se lasa la inmuiat in apa rece, toata noaptea.
2. A doua zi, se scurge si se mai clateste o data, apoi se pune intr-o oala cu apa cat sa o acopere. Se pune la fiert si se lasa sa clocoteasca 10 minute, indepartand, daca este necesar, spuma care se formeaza. Se reduce intensitatea flacarii, se acopera oala si se lasa sa fiarba incet 1 ora sau pana cand fasolea s-a inmuiat, dar nu este faramicioasa. Se clateste sub jet de apa rece, se scurge si se lasa sa se raceasca.
3. Se pune un ibric cu apa la fiert. Se acopera rosiile cu apa fiarta si se lasa 1 minut. Dupa aceasta se curata de piele si se taie in cubulete de marimea boabelor de fasole.
4. Se pun fasolea si rosiile intr-un castron, iar peste ele se adauga ardeiul iute, coriandrul, usturoiul, sucul de lamaie verde si 1 lingura ulei de masline. Se potriveste de sare si piper, apoi se lasa la marinat 30 de minute.
5. Se indeparteaza toata pielea sau carnea de culoare inchisa din fileurile de ton, apoi se asezoneaza. Se incalzeste la flacara puternica o tigaie pentru gratar sau una care nu lipeste. Cand s-a incins se unge cu restul de ulei. Dupa ce se incinge uleiul, se adauga pestele si se prajeste 1-2 minute pe fiecare parte, pana cand carnea devine usor faramicioasa. Se poate praji si pe un gratar cu carbuni, 2-3 minute pe fiecare parte, dar trebuie sa ungeti gratarul cu putin ulei.
6. Pestele se serveste la temperatura camerei impreuna cu salsa de fasole neagra turnata pe deasupra si garnisit cu sferturi de lamaie verde.

Varianta: majoritatea supermarketurilor vand fasole neagra uscata, dar daca nu se gaseste sub aceasta forma, se poate inlocui cu naut, care se lasa la inmuiat si se fierbe la fel ca mai sus. De asemenea se pot folosi fasole sau naut din conserva, caz in care se va sari peste Pasii 1 si 2.

Sugestie pentru servit: cu broccoli tanar.</p>

Vote it up
215
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza