Tocana spanioleasca cu carne de iepure si naut

In Spania, tara de origine a acestei retete condimentate, nautul este foarte popular si folosit adesea in tocana, alaturi de cantitati mai mici de carne si una sau doua legume, pentru a obtine mancaruri robuste si satioase.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin, 350 g carne de
iepure dezosata taiata bucati, 2 cepe tocate mai mare, 3 catei de usturoi
tocati 1 ardei gras rosu mare curatat de seminte si tocat, 1 lingura paprika,
1/2 lingurita ardei iute uscat si pisat, 1/2 lingurita seminte de chimen
macinate, 1/4 lingurita scortisoara macinata, 2 foi de dafin, 250 ml vin alb
sec, 250 ml bulion de pui, 1 cutie rosii tocate, circa 225 g, 2 linguri pasta
de rosii, 3 linguri patrunjel proaspat tocat, 1/4 lingurita firisoare de
sofran, 4 linguri apa fierbinte, 1 cutie naut, circa 400 g, scurs si clatit,
250 g cartofi noi curatati
  si taiati in
jumatate, 2 fire de oregano sau maghiran proaspete, frunzele tocate, 1 portocala
mica (preferabil una rosie), coaja rasa si sucul sare si piper.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga bucatile de carne si se prajesc pana
se rumenesc uniform. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras si se prajesc,
ameste-cand des, timp de 5 minute sau pana cand ceapa s-a inmuiat. Se adauga
paprika, ardeiul iute, scortisoara si foile de dafin, se amesteca bine si se
gatesc 1 minut. Se adauga vinul, bulionul de carne, rosiile cu suc cu tot,
pasta de rosii si jumatate din patrunjel. Se acopera caserola si se da totul in
clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe inabusit 40 de
minute, sau pana cand carnea de iepure se face foarte frageda. Intre timp, se
sfarama sofranul intr-un castronel, se pune apa fierbinte si se lasa la inmuiat
15-20 de minute. Se adauga la tocana nautul si cartofii, sofranul si apa in
care a fost inmuiat, oregano sau maghiran si coaja si sucul de lamaie. Se
amesteca, apoi se fierbe tocana 25-30 de minute, sau pana ce sosul s-a
ingrosat. Se potriveste de sare si piper si se scot foile de dafin. Se serveste
tocana fierbinte, presarata cu restul de patrunjel. Se serveste cu bucati de
paine de casa, care sa poata fi inmuiate in sosul delicios.


Timp de
preparare:

20 de minute


Timp de
gatit:

circa 1 1/2 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 417 kcal; 33 g proteine; 15 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 41 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 9 g fibre.

Avantaje:

- Nautul este, in multe parti ale lumii, o sur­sa
importanta de proteine vegetale, ca si o buna sursa de fibre. In mod
surprinzator, in aceasta reteta nautul aduce o cantitate mai mare de fier -
calculata per portie -
  decat carnea de
iepure. Absorbtia de fier este ajutata de cantitatea generoasa de vitamina C
adusa de vegetale, mai ales de ardeiul gras.

- Carnea de iepure este o sursa excelenta de proteine
fiind, in acelasi timp, extrem de saraca in grasimi. Poate fi inlocuita in
multe retete cu piept de pui, pentru ca aspectul si gustul sunt asemanatoare. Din
punct de vedere nutritional, contine insa de doua ori mai mult fier decat
pieptul de pui.

O idee:

- In loc de carne de iepure, foloseste file de porc
sau de miel, sau pulpa dezosata, curatata de grasime si taiata bucatele.

Vote it up
112
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza