Tocana irlandeza

Varianta moderna a unei retete irlandeze cu pulpa de miel, plina de culoare si cu o placuta aroma de casa.
 




Ingrediente:

4 bucati de pulpa de miel dezosata, circa 500 g in total curatate de grasime si
taiate fiecare in alte patru bucati, 1 kg cartofi fainosi curatati si taiati
felii mai groase, 1 ceapa mare taiata rondele, 500 g morcovi taiati rondele, 2
linguri patrunjel tocat, 1 lingurita frunze proaspete de cimbru, 1 lingurita
chives rupt bucatele, 450 ml bulion fierbinte de carne de miel sau de legume,
sare si piper, frunze proaspete de cimbru sau patrunjel tocate, pentru ornat.


Preparare:

Se incinge cuptorul la 160 de grade Celsius. Intr-o caserola mare se asaza
straturi de carne de miel, cartofi, ceapa si morcovi, presarand fiecare strat
cu patrunjel, cimbru, chives, sare si piper, acestea din urma dupa gust. Se
incheie cu un strat de cartofi peste care se toarna bulionul de carne. Se
acopera caserola cu un capac etans si se pune in cuptor pentru circa 2 ore, sau
pana ce atat carnea, cat si legumele sunt fragede cand sunt incercate cu o
furculita. Se mareste temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius. Se scoate
capacul caserolei si se gateste inca 20 de minute, pana ce cartofii de deasupra
se rumenesc si se fac crocanti. Se serveste tocana fierbinte, presarata cu
cimbru si patrunjel.


Timp de
preparare:

20 de minute


Timp de
gatit:

2 ore si 20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 508 kcal; 32 g proteine; 19 g grasimi (din care 8 g grasimi
saturate); 58 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 7 g fibre.

Cateva idei:

- Cele mai bune cotlete de miel, din zona inferioara a
gatului, se folosesc in mod traditional la prepararea tocanei irlandeze. Se pot
folosi 8 astfel de bucati, dar ai grija sa fie bine curatate de grasime inainte
de a fi puse in caserola.

- Daca vrei ca lichidul de gatit sa fie ceva mai gros,
presara 1 lingura de arpacas intre primele cateva straturi, impreuna cu
verdeturile.

- Foloseste napi in loc de morcovi.

- Se adauga 125 g de ciupercute champignon intregi, in
acelasi strat cu ceapa si morcovii.

- Ca sa obtii un veritabil gust irlandez, inlocuiti
jumatate din bulionul de carne cu bere Guinness.

Avantaje:

- Morcovii nu fac parte in mod traditional din tocana
irlandeza, dar merita sa fie adaugati, atat pentru culoare si gust, cat si
pentru valoarea nutritiva. Sunt excelenti pentru ca furnizeaza vitaminele A si
C, ca si potasiu.

- Valoarea nutritiva a cartofilor a fost recunoscuta
in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand s-au luat masuri exceptionale ca
acestia sa fie disponibili peste tot si fara rationalizare.

Vote it up
136
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza