Tocana de rata si paine prajita cu mustar

Copanele de rata devin minunat de suculente cand se fierb incet cu vin si legume si, fara piele sunt foarte slabe.
 



Ingrediente:
1 lingura
ulei de masline extra virgin, 4 copane de rata, circa 800-900 g in total, fara
piele, 250 g ciuperci champignon, 250 g ceapa murata, salote murate sau arpagic
murat, 2-4 catei de usturoi tocati marunt, 1/2 lingurita cimbru uscat, 1 foaie
de dafin, 300 ml vin rosu, 750 ml supa de pui (de preferat facut in casa), 250
g morcovi mici fragezi, 250 g napi mici fragezi taiati in doua daca sunt mari,
250 g pastai de mazare tanara, 2 lingurite jeleu de coacaze rosii, sare si
piper, fire proaspete de menta pentru ornat; pentru painea prajita cu mustar: 1
lingura ulei de masline extra virgin, 1 lingura mustar de Dijon, 12 felii
groase de bagheta.


Preparare:
Se
incinge uleiul la foc potrivit, intr-o caserola mare rezistenta la foc. Se
adauga rata si se prajeste circa 10 minute, intorcand bucatile asa incat sa se
rumeneasca pe ambele parti. Cu o spumiera se scot bucatile pe o farfurie. In
caserola se adauga ciupercile, ceapa, usturoiul, cimbrul si foaia de dafin. Se
mareste putin focul si se prajesc 4 minute, amestecand des, pana cand legumele
incep sa se coloreze. Se toarna vinul si se lasa sa fiarba putin. Se pune rata
inapoi in cratita cu sucurile care s-au lasat. Se adauga bulionul si se pun la
fiert. Cand clocotesc, se face focul mic, se acopera caserola si se fierb,
amestecand din cand in cand, 30 de minute. Se adauga morcovii si napii,
impingandu-i in lichid. Se acopera si se continua fierberea la foc mic inca 15
minute. Se adauga pastaile de mazare si se mai fierb 5-10 minute sau pana cand
rata si legumele sunt fragede. Intre timp se prepara painea prajita. Se
incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius (pozitia 5). Se amesteca uleiul cu
mustarul si se intind in strat subtire peste feliile de paine. Se pun pe o tava
de copt si se coc 10-12 minute sau pana cand sunt crocante si rumenite. Daca
este necesar, se foloseste o lingura de metal ca sa se scoata toata grasimea de
la suprafata lichidului din caserola. Se pune o strecuratoare sau o sita peste
o
  cratita mare. Se strecoara rata si
legumele, apoi se pun inapoi in caserola; se arunca foaia de dafin. Lichidul
scurs se fierbe bine la foc mare circa 10-12 minute pana scade cam la jumatate,
obtinandu-se un sos bogat aromat. Se toarna in el jeleul de coacaze rosii si se
amesteca pana se topeste, apoi se pun sare si piper dupa gust. Se aranjeaza
painea prajita peste rata si legume - feliile care nu incap in casero-la se pot
servi separat. Se pune sosul deasupra, lasand o parte sa intre in painea
prajita. Se orneaza cu fire de menta si se serveste.


Timp de
preparare:

30 minute


Timp de
gatit:

circa 1 1/2 ore

Se obtin 4 portii.


Fiecare
portie contine:

650 kcal; 46 g proteine; 16 g grasimi (din care 3 g
grasimi saturate); 73 g carbohidrati (din care 17 g zahar); 7,5 g fibre.

Avantaje:

- Carnea de rata este o sursa buna de multe dintre
vitaminele B, fier si zinc. La cantitati egale, rata contine de doua ori mai
multe vitamine B1 si B2 decat carnea de pui si de trei ori mai mult fier.

- Vinul rosu este bogat in flavonoide, care pot ajuta la
protectia impotriva bolilor de inima si a atacului cerebral. Vinurile Cabernet
Sauvignon, Merlot si Pinot Noir, in special cele din

Chile
, au niveluri mai mari de
flavonoide decat alte vinuri.

Cateva
idei:

- Bucatile de bibilica sau fazan sunt delicioase gatite asa,
la fel si copanele de pui. Pentru pui se poate folosi vin alb ca sa se obtina
un sos usor.

- O alta alternativa este carnea de vanat, care merge foarte
bine cu aromele robuste din sosul de vin rosu. Se folosesc 4 fripturi mici,
fragede, de vanat, circa 800-900 g in total, care se rumenesc rapid pe ambele
parti in etapa 1.

- Se pot folosi si alte legume in functie de ceea ce este
disponibil. Cartofii rosii sunt o completare delicioasa, iar in loc de napi se
pot folosi pastarnaci fragezi mici. Incercati fasole verde sau dovlecei mici
fragezi in loc de pastai de mazare sau inlocuiti ciupercile champignon cu varza
de Bruxelles.

Vote it up
267
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza