Tocana de porc cu cidru si galuste cu verdeturi

O lingura de mustar da energie acestei tocane simple. Galustele pufoase servite deasupra ajuta la consumarea pana la ultima picatura a sosului aromat.
 



Ingrediente:
1 lingura
ulei de masline extra virgin, 450 g carne de porc slaba, fara os, taiata in
bucati de 2,5 cm, 2 morcovi taiati in cuburi de 1 cm, 2 cozi de telina taiate
felii, 2 fire de praz taiate felii, 2 foi de dafin, 2 linguri salvie proaspata
tocata fin sau 1 lingurita de salvie uscata, 300 ml cidru sec, 300 ml supa de
pui, de preferat facuta in casa, 1 lingura mustar de Dijon, 700 g cartofi
curatati si taiati in cuburi de 1 cm, 250 g nap galben taiat in cuburi de 1 cm,
sare si piper; pentru galuste: 100 g firimituri de paine alba proaspata, 55 g faina
cu praf de copt, 1/2 lingurita praf de copt, 3 linguri chives proaspete
tocate, 3 linguri patrunjel tocat, 1 ou batut usor, 3 linguri lapte
semidegresat, 1 lingura ulei de floarea-soarelui.


Preparare:
Se
incinge uleiul intr-o caserola mare rezistenta la foc si se adauga bucatile de
porc. Se prajesc la foc mare 10 minute sau pana se rumenesc bine, amestecand
des. Cu o spumiera se scoate carnea pe o farfurie. Se face focul potrivit si se
adauga morcovii, telina, prazul, foile de dafin si salvia. Se prajesc 5 minute,
amestecand des, pana cand se moaie prazul. Se toarna cidrul si bulionul. Se pun
bucatile de porc inapoi in cratita impreuna cu sucul lor. Se adauga mustarul si
se amesteca bine. Se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se
acopera cratita.

Se fierb incet 45 de minute, amestecand din cand in cand.
Se adauga cartofii si napul. Cand incep din nou sa
fiarba incet, se acopera si se fierb inca 30 de minute sau pana cand sunt
fierte carnea si legumele. Intre timp se prepara galustele. Intr-un castron se
amesteca firimiturile de paine, faina, praful de copt, chives, patrunjelul si
un praf bun de sare. Se face o groapa in mijlocul ingredientelor uscate si se
adauga oul, laptele si uleiul. Se amesteca lichidele si apoi treptat se adauga
ingredientele uscate formand un aluat. Se pune o cratita cu apa la fiert, dar
nu trebuie sa fiarba tare. Cu mainile presarate cu faina, se imparte amestecul
pentru galuste in 12 parti si se da fiecareia o forma sferica. Mainile se dau
mereu prin faina ca sa nu se lipeasca amestecul. Se pun galustele in apa, se
face focul mic astfel incat sa fiarba incet circa 10 minute sau pana se umfla
si sunt tari. Se gusta caserola si se adauga sare si piper daca este necesar. Cu
o spumiera se scot galustele din apa scurgandu-le bine si se aranjeaza deasupra
tocanei. Se serveste imediat.


Timp de preparare:
30 minute


Timp de gatit:
circa 1
3/4 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 510 kcal; 34 g
proteine; 16 g grasimi (din care 4 g grasimi saturate); 56 g carbohi­drati (din
care 10 g zahar); 5 g fibre.

Avantaje:

- Napul galben face parte din
familia legumelor crucifere. Este bogat in substante fitochimice care combat
cancerul si este o sursa utila de vitamina C si beta-caroten.

- Se crede ca prazul ajuta la
prevenirea bolilor de inima si a atacului cerebral. Este si o sursa de vitamina
E, iar varfurile verzi contin beta-caroten.

Cateva idei:

- Daca nu aveti timp, in loc
de galuste cu verdeturi proaspete tocana se serveste cu paste. Pastele
tagliatelle sau penne amestecate cu patrunjel si chives tocate ar fi o
garnitura delicioasa.

- Pentru prepararea turtelor
aromate savuroase, se incalzeste cuptorul la 180 de grade C (pozitia 4). Dupa
ce tocana incepe sa fiarba, la pasul 3, se acopera si se pune la cuptor 1 ora. Se
prepara turtele cu verdeturi, se pun deasupra bucatilor de porc cu legume si se
presara cu 40 g branza Cheddar rasa. Se mareste temperatura cuptorului la 200
de grade C (pozitia 6) si se coc circa 15 minute.

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza