Tagliatelle cu midii in sos de marar

O mancare deosebita, dupa o reteta de inspiratie mediteraneana, gatita cu midii proaspete si aromat cu marar si cu sofran.

 

<p>Timp preparare: 50 de minute
La foc: 20-25 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 652
Glucide 95 g
Proteine 38 g
Grasimi 8 g (grasimi saturate 3 g)

Ingrediente

2 kg midii vii
300 ml vin alb sec
2 frunze de dafin
2 crengute de patrunjel verde
2 felii de lamaie
Sare si piper negru
400 g tagliatelle
1 lingura amidon de porumb
10-12 stigme de sofran, optional
3 linguri marar proaspat, tocat
250 g branza proaspata

Preparare

1. Se spala midiile si se freaca bine cu o perie. Se arunca cele cu cochilia sparta sau care raman deschise.
2. Se impart midiile in doua cratite mari si se adauga jumatate din cantitatea de vin, 1 frunza de dafin, 1 crenguta de patrunjel si o felie de lamaie in fiecare cratita. Se acopera cratitele si se fierb 6-8 minute la foc iute, scuturandu-le frecvent, pana cand s-au deschis toate midiile. Nu se fierb mai mult de 8 minute deoarece se intaresc. Se arunca midiile care nu s-au deschis.
3. Intre timp se asaza o strecuratoare peste un castron mare si se tapeteaza cu hartie de bucatarie sau cu o bucata de muselina. Imediat dupa ce midiile s-au facut, se varsa in strecuratoare si se lasa sa se scurga si sa se raceasca, pastrandu-se zeama in care au fiert. Dupa ce midiile s-au racit suficient se scot din cochilie si se pun intr-un castron.
4. Se pune o cratita mare cu apa sarata la fiert si se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj.
5. Intre timp se pune zeama strecurata intr-o tigaie si se fierbe pana cand lichidul a scazut la 300 ml, verificandu-se din cand in cand cantitatea cu un vas gradat.
6. Se amesteca amidonul cu 1 lingura de apa rece si se toarna in zeama scazuta. Se adauga sofranul, optional, se da din nou in clocot si se amesteca continuu. Se micsoreaza flacara, se adauga 2 linguri de marar si se lasa sosul la fiert 5 minute, pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine.
7. Se inglobeaza branza in sos, se adauga midiile si se reincalzeste totul la foc potrivit. Nu se da sosul in clocot deoarece se prinde, iar midiile se intaresc. Nu se adauga sare deoarece midiile sunt deja sarate.
8. Se scurg pastele si se amesteca cu sosul. Se impart in 4 castroane, se presara piper si restul de marar.</p>

Vote it up
268
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza