Tagliatelle cu chiftele

Aceasta varianta a popularelor spaghetti bolognese are un sos care contine toate gusturile si aromele unei mancari clasice italienesti. Sosul si chiftelele pot fi preparate in avans.
 



Ingrediente:

1 vanata (circa 200 g), 2 lingurite ulei de masline extra virgin, 340 g carne
slaba de vita tocata, 1 ceapa mica tocata grosier, 1 catel de usturoi zdrobit,
100 g firimituri de paine alba proaspata, 1 lamaie, coaja rasa, 1 lingura
frunze proaspete de busuioc, 400 g tagliatelle cu ou, sare si piper, frunze
proaspete de busuioc pentru ornat; pentru sosul gros de rosii: 1 lingura ulei
de masline extra virgin, 4 felii de costita mai slabe (125 g in total) si fara
sorici, tocate, 1 ceapa tocata grosier, 1 morcov mediu taiat rondele subtiri, 1
tija de telina taiata bucatele, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 cutii de rosii
tocate (400 g fiecare), 150 ml vin alb sec, 1 lingura busuioc proaspat tocat.


Preparare:

Se incinge grillul cuptorului. Se taie vanata in jumatate, pe lungime, apoi se
pune cu fata cu coaja in sus, pe o tava, in cuptor; se coace 5 minute. Se
intorc jumatatile de vanata, se ung fiecare, pe partea in­te­rioara, cu 1
lingurita de ulei si se coc inca 5 minute, sau pana cand miezul lor este
fraged. Se scot si se lasa sa se raceasca. Se curata vinetele de coaja, apoi se
pune miezul intr-un blender. Se adauga carnea de vita, ceapa, usturoiul,
firimiturile, coaja de lamaie, frunzele de busuioc si se asezoneaza dupa gust;
se proceseaza scurt si rapid. Cu mainile umede, se modeleaza mixtura sub forma
a 36 de chiftelute. Se pun in frigider pana cand vor fi gata de gatit. Pentru a
prepara sosul, se incinge uleiul intr-o tigaie teflonata, se adauga costita si
ceapa si se prajesc, amestecand, timp de 3-4 minute, sau pâna ce se inmoaie. Se
adauga morcovul, telina si usturoiul, amestecand frecvent, si se mai prajesc
inca 5 minute. Se adauga rosiile, cu suc cu tot, vinul, sarea si piperul, dupa
gust. Se da amestecul in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera tigaia
si se fierbe incet 20 de minute. Cat timp se face sosul, se frig chiftelutele
intr-o tigaie mare teflonata, fara a folosi grasime. Se frig in 3 transe, timp
de 10-12 minute fiecare, pana se rumenesc uniform si sunt facute. Cand sunt
gata, se scot chiftelutele cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie. Se
adauga apoi chiftelutele la sos, impreuna cu busuiocul tocat si se pastreaza la
cald. Se pun tagliatellele intr-o oala mare cu apa clocotita. Cand apa da din
nou in clocot, se lasa sa fiarba 10-12 minute, sau conform indicatiilor de pe
ambalaj, pana cand se fac al dente. Se scurg pastele, apoi se amesteca cu
chiftelutele si cu sosul, dupa care se orneaza cu frunze proaspete de busuioc. Se
servesc imediat.


Timp de
preparare si gatit:

1 1/4 ore

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 545 kcal; 28 g proteine; 18 g grasimi (din care 6 g grasimi
saturate); 68 g carbohidrati (din care 8 g zahar); 5 g fibre.

Avantaje:

- Pastele cu ou sunt un aliment foarte valoros, cu
continut mic de grasimi, dar bogat in proteine, vitamine si minerale. Sunt de
asemenea o sursa bogata de carbohidrati cu amidon, de aceea figurand in die­ta
atletilor, mai ales in seara de dinaintea intrecerii sportive. Cand pastele
sunt mancate, amidonul este descompus in glucoza. Aceasta este stocata in
muschi sub forma de glicogen, care este eliberat treptat, pentru a acoperi
nevoile energetice din timpul efortului.

- Vanata si firimiturile dau chiftelelor nu numai un
gust excelent si o textura placuta, ci cresc si continutul de fibre.

- Frigand chiftelele fara pic de grasime sau de ulei,
grasimea din carne este fortata sa iasa afara, lucru ce permite sa fie scursa
si indepartata.

Cateva idei:

- Se poate omite busuiocul din sos si folosi in locul
sau 1 lingura de pesto. Pesto rosu, mai ales, este excelent.

- Adauga 85 g frunze tinere de spanac in sos, impreuna
cu chiftelele.

- Carnea tocata slaba de caprioara, miel sau porc
poate fi folosita in loc de cea de vita.

- Daca preferati un sos picant, adaugati 1/2 lingurita
sos de ardei iute sau sos Tabasco.

- Si alte paste, cu alta forma, sunt foarte bune cu
chiftelute: spaghetti si penne.

- In loc de telina poti folosi 1/2 bulb de fenicul
tocat.

- Serveste pastele presarate cu parmezan proaspat ras.

- Amestecul de chiftele poate fi modelat sub forma de
discuri si prajit in putin ulei de masline, apoi servit intre jumatati de
chifla, impreuna cu salata si chutney de rosii.

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza