Tagine: tocana marocana

Chiar si carnivorii vor aprecia aceasta tocana de legume, naut, fructe uscate si ghimbir. Are multe ingrediente, dar se prepara usor
 
Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 30 de minute
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 ceapa rosie mare tocata foarte grosier
4 catei de usturoi feliati
1 lingura radacina de ghimbir tocata
550 g dovleac placintar curatat si taiat cubulete
1 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita coriandru macinat
6 pastai de cardamom verde deschise, iar semintele zdrobite putin
3 foi de dafin
2 cutii rosii tocate, circa 400 g fiecare
225 g morcovi mari taiati rondele groase
300 ml bulion de legume clocotit
55 g stafide
30 g cirese uscate
125 g bame taiate in 3 pe lungime
1 ardei gras rosu tocat grosier
1 cutie naut, circa 425 g, bine scurs
30 g fulgi de migdale prajite
3 linguri patrunjel verde tocat
Cuscus picant
340 g cuscus
450 ml bulion de legume clocotit
1 lingura ulei de masline
1 lingurita sos de ardei iute (harissa)
1/2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita chimion macinat
Preparare
Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se prajeste ceapa la foc iute, timp de 2–3 minute, sau pana cand incepe sa se moaie si sa se coloreze. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se gatesc cateva secunde. Se adauga dovleacul si se continua 1 minut.
Se micsoreaza flacara. Se adauga toate condimentele, foile de dafin, rosiile si morcovii. Se toarna bulionul clocotit. Se adauga stafidele si ciresele, apoi se acopera oala si se fierb ingredientele 10 minute.
Intre timp, se prepara cuscusul. Se pune intr-un castron mare si se toarna peste el bulionul clocotit. Se adauga uleiul, sosul de ardei iute si condimentele. Se lasa pana ce lichidul a fost complet absorbit, apoi se afaneaza mixtura cu o furculita. Se transfera intr-o sita captusita cu hartie pergament.
Se adauga bamele si ardeiul gras in oala, apoi se acopera din nou si se gatesc alte 5 minute. Se adauga nautul si se amesteca. Se asaza sita continand cuscusul peste oala si se continua fierberea 5–10 minute sau pana cand legumele sunt fragede, dar inca isi pastreaza forma si textura, iar cuscusul este fierbinte.
Se rastoarna cuscusul pe un platou. Se cladeste deasupra tocana de legume si se presara cu migdale prajite si patrunjel tocat.
Cateva idei
• Pentru o tagina cu caise si coriandru, inlocuiti ciresele si stafidele cu caise uscate, folositi fasole verde in loc de bame, si inlocuiti coriandrul cu patrunjel. Adaugati 2 linguri coriandru proaspat tocat, la sfarsitul timpului de gatit si, de asemenea, presarati putin peste mancare atunci cand o serviti.
• Cartofii noi intregi pot inlocui morcovii.
• Fasolea pitica rosie poate fi folosita ca o alternativa la naut sau, in loc de a o adauga in tagina, se poate amesteca cu cuscusul, pentru un plus de textura.
Avantaje
• Fasolea si nautul sunt excelente surse de proteine, chiar mai eficiente atunci cand sunt mancate cu cereale ca graul (cuscusul) si orezul. Versiunile din cutie sunt un mod convenabil de a le include in dieta cu minim de efort.
Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza