Supa rece de praz si avocado

Ideala pentru un prim fel la o cina de vara sau la un pranz usor. Nu se pune avocado prea repede, ca sa nu se decoloreze si sa isi moaie aroma, pierzandu-si prospetimea.
 



Ingrediente:
1 lingura
ulei de masline extra virgin, 450 g praz taiat in doua pe lungime si apoi felii
subtiri, 1 catel de usturoi tocat marunt, 750 ml bulion de legume sau de pui,
cumparat congelat sau facut dintr-un cub de bulion sau praf de bulion, 1
avocado mare copt, 125 g iaurt simplu degresat, 1 lingura suc de chitra, 2
linguri coriandru proaspat tocat, sare si piper; pentru ornat: 8-12 cuburi de
gheata (optional), felii de chitra, fire de coriandru proaspat


Preparare:
Se
incinge uleiul intr-o cratita, se adauga prazul si usturoiul si se prajesc 10
minute, amestecand des, pana cand prazul se moaie usor dar nu se coloreaza. Se
toarna bulionul si se pune la fiert. Cand clocoteste se acopera cratita, se
face focul mic si se fierbe 10 minute sau pana cand prazul este fiert. Se ia
supa de pe foc si se lasa sa se raceasca putin, apoi se face piure intr-un
robot de bucatarie. Alternativ se poate face piure direct in cratita cu un
mixer manual. Se toarna supa inapoi in cratita si se lasa sa se raceasca, apoi
se pune la frigider. Chiar inainte de a servi supa se prepara avocado. Se taie
avocado in jumatate si se arunca samburele. Se scoate pulpa si se trece
printr-o sita fina de otel inoxidabil sau de nailon. Avocado mai poate fi facut
piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza, adaugand putina supa
racita ca sa-l subtieze si sa fie complet omogen. Se pune piureul de avocado in
supa impreuna cu iaurtul, sucul de chitra si coriandrul. Se adauga sare si
piper dupa gust, apoi se toarna in 4 castronele. In fiecare castronel se pun
2-3 cuburi de gheata, daca se doreste, apoi se adauga felii de chitra si fire
de coriandru. Se serveste imediat.


Timp de preparare si fierbere:
30 de minute, plus racirea in camera si la frigider

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 170 kcal; 5 g proteine; 14 g grasimi
(din care 3 g grasimi saturate); 7 g carbohidrati (din care 5 g zahar); 4 g
fibre.

Cateva idei:

- Supa aceasta este buna si
fierbinte. Supa fierbinte se face piure impreuna cu avocado si se adauga
smantana in loc de iaurt.

- Pentru o supa cu arome
mexicane, impreuna cu prazul se prajesc 1-2 ardei iuti verzi proaspeti, fara
seminte si tocati marunt.

- Pentru o supa simpla de
avocado nefiarta, se amesteca 2 avocado cu 450 ml bulion de legume, apoi se
adauga iaurt si suc de lamaie verde, precum si sare, si piper dupa gust.

- Pentru a face vichyssoise,
supa rece clasica de praz si cartofi, se pune 1 litru de bulion si, impreuna cu
prazul, se prajesc 2 cartofi curatati si taiati felii. Nu se mai pune avocado,
suc de lamaie si coriandru, si se serveste presarata cu chives proaspete
tocate.

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza