Supa rece de pepene galben si fructe de padure

Pentru aceasta supa este esential ca pepenele sa fie bine copt si dulce.
 



Ingrediente: 1 pepene mare copt, cu pulpa verde, circa
1,25 kg, 1 chitra, sucul, 3,5 cm radacina proaspata de ghimbir curatata si
rasa, 150 g afine, 120 ml suc de portocale proaspat stors, 2 linguri iaurt
grecesc, 150 g zmeura sau capsune, sare.




Preparare: Se taie pepenele in jumatate, se arunca
semintele si se pune pulpa fara coaja intr-un robot de bucatarie. Se adauga
sucul de chitra si ghimbirul. Se fac piure pana cand se uniformizeaza, oprind
din cand in cand ca sa se impinga bucatile de pepene spre fundul vasului. Piureul
se pune intr-un castron, se acopera si se lasa la frigider 30 de minute sau
pana se raceste. Se pun afinele in robotul de bucatarie. Se adauga sucul de
portocale si iaurtul si se fac piure pana se uniformizeaza. Se pune amestecul
in al doilea castron, se acopera si se lasa la frigider 30 de minute sau pana
se raceste. Se imparte supa de pepene in 4 castronele sau farfurii putin
adanci, racite, din sticla. Se pune cate un sfert din amestecul de afine in
centrul fiecaruia, in­ forma decorativa. Se presara zmeura sau capsunele
deasupra. Se serveste imediat. Cand este cald afara, supa se serveste ca fel
intai racoritor, ornand fiecare castronel cu piure de fructe de padure si
cateva fructe de padure.


Timp de preparare: 20 minute, plus 30 de minute la
frigider

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 110 kcal; 3 g proteine; 1 g grasimi (din care 0,5 g grasimi
saturate); 24 g carbohidrati (din care 24 g zahar); 4 g fibre.


Avantaje:

- Totii pepenii au vitaminele B si C. Continutul lor
mare de apa ii face un aliment delicios si racoritor pentru stingerea setei.

- Se crede ca ghimbirul este un agent antiinflamator
care poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale artritei.

- Afinele sunt bogate in vitamina C si sunt o sursa
utila de fibre solubile. De asemenea contin cateva substante fitochimice:
antocianozide care ajuta la combaterea infectiilor si inflamatiilor, flavonoide
care intaresc vasele capilare de sange si imbunatatesc circulatia si acidul
ellagic care poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, care poate duce
la cancer. La fel ca merisoarele, afinele mai contin un antibiotic natural care
poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar.


Cateva idei:

- In loc de fructe de padure rosii, se foloseste
pepene cu pulpa portocalie, cum sunt Ogen, Charentais sau Cantaloupe, si se pun
deasupra supei felii de kiwi in loc de fructe de padure rosii.


- In loc de pepene cu pulpa verde se folosesc 2 kg de
pepene verde. Se taie miezul bucatele, se arunca semintele, apoi se face piure
im­preu­na cu sucul de chitra si, in loc de ghimbir, un ardei iute verde
proaspat, fara seminte si tocat. Afinele cu zmeura si/sau capsunele se zdrobesc
putin, adaugand 1-2 linguri de suc de portocale.

Nu se mai pune iaurt.

Vote it up
110
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza