Supa de vanat cu coacaze

Aroma excelenta de carne e perfect completata de cea a coacazelor negre.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin, 1 ceapa mare tocata marunt, 1 catel de
usturoi zdrobit, 300 g carne de vanat tocata, 8 boabe de ienupar zdrobite, 90
ml vin rosu, 140 g cartofi curatati si taiati cubulete, 200 g radacina de
telina taiata cubulete, cantarita dupa ce a fost curatata, 150 g nap galben
taiat cubulete, cantarit dupa ce a fost curatat, 125 g morcovi taiati cubulete,
1 litru supa de vita (preferabil de casa), sare si piper, patrunjel sau
coriandru proaspat tocat pentru garnitura, 24 biscuiti din ovaz (1 pachet,
circa 250 g); pentru garnitura din coacaze negre: 1 lingura ulei de masline
extra virgin, 3 salote (cepe uscate lunguiete) mari taiate fiecare in 8 felii
radiale, 16 boabe de ienupar zdrobite, 3 linguri zahar tos, 1 lingura otet din
vin rosu, 150 g coacaze negre proaspete sau congelate.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se adauga ceapa si usturoiul. Se
prajesc timp de 10 minute, amestecand din cand in cand, pana
  se moaie ceapa si incepe sa se rumeneasca. Se
adauga carnea de vanat si boabele de ienupar si se prajesc la foc mare, circa 5
minute, amestecand si desfacand carnea, pana se rumeneste. Se adauga vinul
rosu, cartofii, telina, napul, morcovul, bulionul, precum si sare, si pier dupa
gust. Se pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita.
Se fierb la foc mic, incet, 30 de minute. Intre timp, se prepara garnitura de
coacaze negre. Se incinge uleiul intr-o craticioara si se adauga salotele. Se
prajesc, amestecand din cand in cand, circa 5 minute sau pana cand se moaie. Se
adauga boabele de ienupar, zaharul, otetul si 4 linguri de apa, apoi se fierb
rapid 5-7 minute sau pana cand scad bine. Se adauga coacazele negre si se mai
tin pe foc 2-4 minute sau pana cand amestecul formeaza o garnitura moale. Se
lasa sa se raceasca. Supa se face piure intr-un robot de bucatarie. Se pune
inapoi in cratita si se reincalzeste incet. Se pune in castronele calde si pe
fiecare portie se pune o lingura de garnitura de coacaze negre. Se presara
deasupra patrunjel sau coriandru tocat si se serveste cu biscuiti de ovaz si cu
restul de garnitura.


Timp de
preparare:

55 minute


Timp de
gatit:

circa 1 ora

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 390 kcal; 18 g proteine; 13 g grasimi (din care 1 g grasimi
saturate); 47 g carbohidrati (din care 16 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru o supa de porc cu cidru, se foloseste carne
de porc slaba, tocata, in loc de carne de vanat si cidru demisec in loc de vin
rosu. Nu se mai pun boabele de ienupar si se adauga 1 lingurita de salvie proaspata tocata.

- Pentru o garnitura de mere acidulata, racoritoare,
se folosesc 150 g de mere curatate, taiate cubulete, in loc de coacaze negre si
4 linguri de cidru in loc de apa. Se adauga 1 lingura de salvie proaspata
tocata in loc de boa­be de ienupar si se reduce cantitatea de zahar la 2
linguri.

Avantaje:

- In comparatie cu alte feluri de carne, carnea de
vanat are un continut exceptional de scazut de grasimi - 1,1 g de grasimi la
100 g de carne. Aceeasi cantitate de carne de vita contine 4,6 g grasimi, iar
carnea de pui 4,3 g.

- Pielita boabelor de ienupar contine antocianine,
substante fitochimice care sunt antiinflamatoare si inhiba cresterea in
intestine a bacteriilor precum E. coli.

Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza