Supa de topinambur cu chimen

Avand aspectul cartofilor noi, topinamburii (napi porcesti) au o aroma distincta, dar delicata, care se potriveste cu alte legume radacinoase, in special intr-o supa cu o textura uniforma.
 


Ingrediente:

1 lingura suc de lamaie, 500 g topinamburi, 15 g unt, 1 tija de telina tocata,
1 ceapa mica tocata, 2 morcovi tocati, 1 catel de usturoi tocat, 1,2 litri
bulion de pui (preferabil facuta in casa), 1 lingurita seminte de chimen, 150
ml lapte semidegresat, 1 lingura smantana, sare si piper; pentru ornat: 1
morcov mic, 2­3 linguri patrunjel tocat.


Preparare:

Sucul de lamaie se pune intr-un castron cu apa rece. Se curata si se taie felii
topinamburii, punandu-i in apa imediat dupa ce sunt taiati. (Topinamburii se
decoloreaza foarte repede dupa ce sunt curatati si expusi la aer). Se topeste
untul intr-o cratita mare. Se scurg topinamburii si se pun in cratita impreuna
cu telina, ceapa, morcovii si usturoiul. Se acopera cratita si se inabusa
legumele incet 10 minute sau pana se moaie. Se adauga bulionul si semintele de
chimen. Se aduc la fierbere. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera
cratita. Se fierb la foc mic 20 de minute sau pana cand sunt moi legumele. Se
raceste putin supa, apoi se face piure intr-un robot de bucatarie pana se
uniformizeaza sau se paseaza printr-o sita fina. Alternativ, se poate utiliza
un mixer pentru a face piureul direct in cratita. Se pune supa inapoi in
cratita, daca este necesar. Se adauga laptele si smantana si se pun sare si
piper dupa gust. Se incal­zeste din nou supa foarte incet, fara sa fiar­ba. Intre
timp morcovul pentru garnitura se taie in betisoare scurte, subtiri. Supa se
serveste fierbinte, ornand fiecare portie cu be­ti­soare de morcovi si putin
patrunjel tocat.


Timp de
preparare:

circa 15 minute


Timp de
gatit:

circa 40 de minute

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 103 kcal; 4 g proteine; 5 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 14 g carbohidrati (din care 5 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- In loc de bulion de pui pune supa de legume,
preferabil facuta in casa

- Pentru supa de telina si pastarnac, in loc de
topinamburi se folosesc 500 g de radacina de telina curatata si tocata si in
loc de morcovi, 2 pastarnaci tocati. Nu se mai pune tija de telina.

- Sunca este delicioasa cu topinamburi si alte legume
radacinoase. 125 g de sunca afumata, fara sorici si tocata se prajesc in unt,
apoi se scot cu spumiera si se lasa deoparte. Se adauga legumele si se continua
ca in reteta. Sunca se presara peste supa in loc de morcov, impreuna cu
crutoane de paine integrala si patrunjel tocat.

- Pentru o supa consistenta, se intinde putina branza
Stilton sfaramata pe felii groase de bagheta sau ciabatta si se coc pana cand
branza se topeste si face basicute, apoi se pun peste supa chiar inainte de a
fi servita.

Avantaje:

- Topinamburii sunt legume de iarna utile. Combinarea
lor cu radacinoase obisnuite, cum sunt morcovii, reprezinta un mod de a-i
introduce in alimentatia copiilor si de variatie a dietei.

- Topinamburii contin compusi numiti frocto­oligozaharide
- un tip de fibre dietetice care stimuleaza bacteriile prietenoase din
intestine, distrugand bacteriile nocive.

Vote it up
283
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza