Supa de radacina de telina si spanac

Radacina de telina face o supa bogata, cu o multime de arome si o textura cremoasa.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin, 1 ceapa mare taiata felii subtiri, 1
catel de usturoi zdrobit, 1 radacina de telina, circa 600 g, curatata si rasa,
1 litru apa fiarta, 1 cub de bulion de legume faramitat sau 2 lingurite de praf
ori pasta de bulion de legume, 500 g frunze tinere de spanac, nucsoara rasa,
sare si piper; pentru ornat: 4 linguri smantana, chives proaspete.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si usturoiul si se
prajesc circa 5 minute sau pana se moaie ceapa, dar nu se rumeneste. Se adauga
telina. Se toarna apa fiarta si se amesteca inauntru cubul, pudra sau pasta de
bulion. Se pun la fiert la foc mare. Cand clocotesc se face focul mic si se
acopera cratita. Se fierbe supa incet 10 minute sau pana cand este frageda
telina. Se adauga spanacul in supa si se amesteca bine. Se mareste focul. Cand
clocoteste se ia cratita de pe foc. Se lasa supa sa se raceasca usor inainte de
a o face piure, pe rand, intr-un robot de bucatarie, pana se uniformizeaza. Alternativ,
se poate face supa piure direct in cratita cu un mixer manual. Supa va fi
destul de groasa. Se reincalzeste supa, daca este necesar, apoi se adauga putina
nucsoara rasa, sare si pier dupa gust. Se pune supa in castronele calde. Se
pune deasupra o lingura de smantana pe fiecare portie si se orneaza cu chives
proaspete. Se serveste imediat.


Timp de
preparare:

10 minute


Timp de
gatit:

circa 20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 150 kcal; 6 g proteine; 10 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 9 g carbohidrati (din care 7 g zahar); 9 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru o supa consistenta de iarna spanacul se
inlocuieste cu varza de frunze tocata.

- Sunca crocanta formeaza o garnitura delicioasa
pentru supa. Cat se fierbe supa, se pun la grill 4 felii subtiri de sunca
slaba, fara sorici, pana devin corcante si aurii. Se scurg pe servet de hartie,
apoi se toaca sau se faramiteaza in bucati mici.

- Pentru o mancare mai consistenta, adaugati la
fiecare portie de supa un ou ochi facut in apa.

- Pentru prepararea unei versiuni delicioase, cu
cartofi si nasturel, a acestei supe, se utilizeaza cartofi curatati si taiati
cubulete, in loc de telina, si nasturel in loc de spanac. Daca supa facuta
piure este prea groasa se adauga inca putin bulion sau lapte semidegresat.

- Pentru o supa, fel principal vegetarian, se pune
deasupra tofu. Cat se fierbe supa, se pune o bucata de tofu de 200 g sub
grillul incalzit la foc moderat. Se lasa 3 minute pe fiecare parte sau pana se
rumeneste. Se taie tofu in cubulete si se lasa deoparte. Se prajesc 2 linguri
de seminte de susan intr-o tigaie, fara grasime, amestecand des, pana devin
aurii. Se toarna supa in castronele, se imparte tofu in toate castronelele si
se presara cu seminte de susan.

Avantaje:

- Radacina de telina completeaza atat aroma, cat si
textura spanacului, obtinand cel mai bun rezultat din cantitatea modesta de
smantana utilizata pentru ca sa imbogateasca supa. De asemenea, furnizeaza
potasiu.

- Ceapa este foarte buna pentru sanatate. Ea contine
compusi de sulf, care ii dau mirosul caracteristic si care va fac sa plangeti.
Acesti compusi elimina colesterolul din peretii arterelor.

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza