Supa de dovleac cu briose

Dovleacul face o supa bogat colorata, foarte omogena, la care se adauga aici aroma minunata a rozmarinului.
 


Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 1 ceapa tocata marunt, 500 g pulpa de
dovleac fara coaja, taiata cubulete, circa 675 g cu coaja, 1 cartof curatat si
taiat cubulete, 2 catei de usturoi tocati, 1 lingura rozmarin proaspat tocat,
900 ml supa de legume (preferabil de casa slab), 150 ml lapte semidegresat, 100
g branza de vaci, sare si piper; pentru briosele cu alune si rozmarin: 100 g
alune de padure tocate mare si coapte, 340 g faina cu praf de copt, 2 lingurite
praf de copt, 85 g unt topit, 2 linguri rozmarin proaspat tocat, 2 oua batute,
200 ml lapte semidegresat; pentru ornat: 100 g branza de vaci, putina paprika,
4 fire de rozmarin proaspat.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si se prajeste la foc
potrivit 5 minute pana se moaie. Se adauga dovleacul si se prajeste 4-5 minute
sau pana se moaie dar nu se rumeneste. Cu o spumiera se scot 100 g din
amestecul de dovleac si ceapa prajite si se pun deoparte pentru briose. Se
adauga in cratita cartoful, usturoiul si rozmarinul. Se prajesc 2 minute
amestecand din cand in cand, apoi se toarna bulionul si se pun sare si piper
dupa gust. Se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic, se acopera
cratita si se lasa sa fiarba 30 de minute. Intre timp se fac briosele. Se
incalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius (pozitia 7). Se toaca marunt
dovleacul si ceapa puse deoparte, apoi se pun intr-un castron. Se adauga alunele,
faina, praful de copt, untul, rozmarinul tocat, ouale si laptele. Se amesteca
bine ingredientele cu o furculita. Intr-o tava pentru briose se pun 12 forme de
hartie pentru briose, cu cupe de 5 cm diametru si 3 cm adancime. Se imparte
amestecul in cele 12 spatii. Se coc 12-15 minute sau pana sunt crescute, aurii
si crapate deasupra. Se scot briosele din tava si se invelesc intr-un servet
curat ca sa ramana calde. Supa se face piure intr-un robot de bucatarie pana se
uniformizeaza sau se face piure in cratita cu un dispozitiv de facut piure. Se
pune supa inapoi in cratita, daca este necesar, si se adauga laptele si branza
de vaci. Se reincalzeste incet, dar sa nu fiarba. Se gusta si se pun sare si
piper dupa gust. Supa se toarna in castronele calde. Se orneaza cu branza de
vaci, paprika si fire de rozmarin si se serveste cu briose calde.


Timp de
preparare:

35 minute


Timp de
gatit:

circa 1 ora

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 860 kcal; 25 g proteine; 46 g grasimi (din care 17 g grasimi
saturate); 91 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 7 g fibre.

Avantaje:

- In afara de faptul ca este o sursa excelenta de
beta-caroten, dovleacul mai furnizeaza si alti antioxidanti inclusiv luteina si
zeaxantina. Se crede ca acestea ajuta la protectia ochilor impotriva
degenerescentei maculare legate de varsta (AMD), o boala a ochilor care
afecteaza 20% din persoanele cu varste de peste 65 de ani si este cauza
principala a orbirii in lumea occidentala.

- Nucile sunt o sursa bogata de vitamine B1, E si
niacina. De asemenea, furnizeaza cantitati utile de calciu, fier si zinc si
sunt o sursa buna de acizi grasi esentiali.

O idee:

- Pentru o supa condimentata, de dovleac si cartofi
dulci, in loc de cartoful obisnuit se foloseste un cartof dulce curatat si
taiat cubulete. Odata cu usturoiul, in loc de rozmarin se adauga 1 lingurita de
seminte de chimion zdrobite mare, 2 lingurite de seminte de coriandru zdrobite
mare si o bucata de 2,5 cm de radacina proaspata de ghimbir, curatata si
tocata marunt. Chiar inainte de a fi servita supa, se adauga cativa stropi de
sos de ardei iute, cum este Tabasco, pentru a-i da un pic de iuteala. Supa se
orneaza cu branza de vaci si se presara deasupra cu chimion macinat si
coriandru proaspat tocat.

Vote it up
187
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza