Supa de broccoli cu chiftele de somon

Somonul se potriveste cu broccoli si nasturel, atat la aroma, cat si la culoare.
 


Ingrediente:

30 g unt, 1 cartof curatat si taiat cuburi, 300 g broccoli tocat mare, 1 praz
mare taiat felii, 115 g nasturel, 1 litru supa de legume (preferabil de casa),
sare si piper; pentru chiftele de somon: 700 g cartofi curatati si taiati
cuburi, 300 g file de somon, 200 ml lapte semidegresat, 3 fire de ceapa verde
tocate marunt, 2 linguri marar proaspat tocat, coaja rasa de la o lamaie, 55 g
gris, 2 linguri ulei de floarea-soarelui; pentru ornat: frunze de nasturel,
coaja de lamaie taiata in fasii subtiri.


Preparare:

Se fac mai intai chiftelele de somon. Se pun cartofii intr-o cratita cu apa
fiarta si se fierb 10-12 minute sau pana sunt fragezi. Se scurg bine si se fac
piure. In timp ce se fierb cartofii, se pune somonul intr-o tigaie adanca. Se
adauga laptele si se incalzesc pana cand incep sa fiarba incet, apoi se acopera
tigaia si se fierb incet 3-4 minute sau pana cand somonul se desface usor. Cu o
spumiera se scoate somonul din lapte. Se desface somonul in bucatele, aruncand
oasele si pielea, apoi se adauga la cartofii piure. Se amesteca cu ceapa verde,
mararul, coaja de lamaie si se pun sare si piper dupa gust. Se pune grisul pe o
farfurie mare. Din amestecul de somon se fac 20 de sfere mici, cu diametrul de
4 cm, apoi se aplatizeaza in forma de chiftele si se dau prin gris pe ambele
parti. Se acopera si se lasa deoparte in frigider. Pentru prepararea supei, se
topeste untul intr-o cratita mare. Se adauga cartoful, broccoli si prazul si se
prajesc incet circa 10 minute sau pana se moaie. Se adauga nasturelul. Se
toarna bulionul si se pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se
acopera cratita. Se fierb 10 minute sau pana cand legumele sunt fragede. Se
raceste supa putin, apoi se face piure intr-un robot de bucatarie pana se
uniformizeaza. Se pune supa inapoi in cratita. Se adauga laptele utilizat la
prepararea pestelui si se pun sare si piper dupa gust. Se reincalzeste incet
pana cand fierbe usor. In timp ce supa se reincalzeste se prajesc chiftelele de
somon. Se incalzeste jumatate din ulei intr-o tigaie mare si se prajesc
jumatate din chiftele 3-4 minute pe fiecare parte pana devin aurii. Se scurg pe
servet de hartie. Se incalzeste restul de ulei si se prajesc restul de
chiftele. Se toarna supa in castronele calde si se pun deasupra 2-3 chiftele de
somon in fiecare castronel. Se orneaza cu nasturel si coaja de lamaie si se
servesc cu restul de chiftele de somon.


Timp de
preparare si gatit:

circa 1 1/4 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 500 kcal; 28 g proteine; 25 g grasimi (din care 7 g grasimi
saturate); 56 g carbohidrati (din care 6 g zahar); 6 g fibre.

Avantaje:

- Somonul este un peste gras si o sursa buna de acizi
grasi omega-3, care ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima. De
asemenea, mai furnizeaza vitamine din grupa B, precum si vitaminele A si D.

- Grisul, facut din boabe de grau, este un carbohidrat
cu amidon care furnizeaza si el unele proteine si minerale.

Cateva idei:

- Pentru chiftelele de somon se foloseste 1 conserva
de somon, circa 200 g, scursa. Cand se reincalzeste supa, se adauga 200 ml
lapte semidegresat.

- Pentru o versiune vegetariana, in loc de chif­tele
de somon se fac chiftele din boabe de po­rumb si parmezan. La amestecul de
cartofi, in loc de somon se adauga 1 conserva de boa­be de porumb, circa 200 g.
Nu se mai pun lamaie si marar si se adauga 3 linguri de par­me­zan proaspat ras
si 1/2 lingurita Tabasco sau alt sos de ardei iute. Chiftelele se for­mea­za la
fel ca cele de somon. Cand se reincalzeste supa, se adauga 200 ml lapte
semidegresat.

- Pentru o supa de casa cu bucati, in loc de chiftele,
se pun ambele cantitati de cartofi in supa. Se taie somonul in cuburi mici si
se pune in supa, in etapa 4, pentru ultimele 5 minute de fiert la foc mic. Supa
nu se mai face piure. Se adauga 200 ml de lapte semidegresat si, inainte de a o
servi, supa se incalzeste.

Vote it up
250
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza