Supa aurie de linte

Cu vin de Xeres sec si o crema de hrean care contribuie la aroma sa, este un fel intai perfect pentru un dineu.
 


Ingrediente:

30 g unt, 1 ceapa mare tocata marunt, 450 g pastarnac taiat cubulete, 340 g
morcovi taiati cubulete, 150 ml vin de Xeres sec, 85 g linte rosie, 1,2 litri
supa de legume, preferabil de casa, sare si piper, frunze proaspete de chives
pentru ornat; pentru servit: 2 lingurite hrean ras, 6 linguri smantana.

 


Preparare:

Se topeste untul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa, se amesteca bine si se
acopera cratita. Se inabusa ceapa la foc mic 10 minute sau pana se moaie. Se
adauga pastarnacul, morcovii si vinul de Xeres. Se pun la fiert. Cand clocotesc
se acopera din nou cratita si se lasa sa fiarba foarte incet la foc mic 40 de
minute. Se adauga lintea, bulionul, precum si sare si piper dupa gust. Se pun
la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera. Se mai fierb la foc
mic 15-20 de minute sau pana cand este frageda lintea. Supa se face piure
intr-un robot de bucatarie sau se utilizeaza un dispozitiv de facut piure in
cratita. Se pune supa la loc in cratita daca este necesar, si se reincalzeste
incet pana incepe sa fiarba. Daca pare prea groasa se adauga putin bulion sau
apa. Se amesteca hreanul in smantana. Se taie frunzele de chives si se lasa
cateva intregi. Se pune supa in castronele incalzite si in fiecare se pune
deasupra o lingura de smantana cu hrean. Se presara cu chives taiat si se pun
cateva fire intregi de chives pe fiecare castronel. Se serveste imediat, cu
paine prajita crocanta sau cu biscuiti din ovaz.


Timp de
preparare:

circa 15 minute


Timp de
gatit:

circa 1 1/4 ore

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 250 kcal; 6 g proteine; 11 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 25 g carbohidrati (din care 11 g zahar); 6 g fibre.

Cateva idei:

- In loc de patrunjel se utilizeaza telina si in loc
de morcovi, napi. Supa se prepara si se fierbe la fel ca in reteta principala. In
loc de vin de Xeres, pentru o aroma mai usoara se pune vermut alb sec sau vin alb
sec.

- Pentru o varianta cu mai putina grasime, in loc de
amestecul de smantana cu hrean se pune pe fiecare portie 1 lingurita de crema
de hrean si deasupra se presara patrunjel tocat.

Avantaje:

- Lintea este o sursa buna de proteine si o sursa
excelenta de fibre. Alimentele bogate in fibre sunt voluminoase si va fac sa va
simtiti satui mai mult timp, astfel ca sunt foarte satioase. O dieta bogata in
fibre si cu continut scazut de grasimi este buna pentru controlul greutatii.

- De multa vreme radacinoasele sunt considerate o
sursa excelenta de vitamine si minerale in lunile de iarna.

- Copiii carora nu le place sa consume legume fierte
simple nu-si vor da seama ca le mananca in aceasta supa colorata, gustoasa.

Vote it up
212
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza