Sunt periculoase radiaţiile GSM sau nu?

 

Cu un an în urmă, APC România susţinea că antenele de telefonie mobilă ne afectează sănătatea, dar oficiali guvernamentali au demonstrat că nivelul radiaţiilor respectă normele europene. Totuşi, dr. Vlad Ciurea, neurochirurg, a declarat la Naţional TV că a văzut tumori dezvoltate la pacienţi care recunoşteau că vorbiseră 5-6 ore pe zi la telefonul mobil.

STATISTICI NECONCLUDENTE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că nu există un studiu amplu care să confirme periculozitatea radiaţiilor electromagnetice şi nu se poate stabili o legătură cauzală între acestea şi cazurile de cancer sau de leucemie.

INOFENSIVE PE TERMEN SCURT

Mobile Telecommunications Health Research (MTHR), o cercetare britanică de şase ani girată şi de industria de profil, arăta în 2007 că, pe termen scurt (până în zece ani), nu pot fi identificate efecte nocive ale acestor radiaţii. Totuşi, epidemiologul Paul Elliott, de la Imperial College din Londra, citat în The Guardian, identifica „un exces de tumori maligne şi neurinoame acustice, la limita semnificaţiei statistice“, în cazul utilizatorilor de mobil cu ştate vechi.

ÎNGRIJORARE PE TERMEN LUNG

Agenţia Internaţională pentru Studierea Cancerului (IARC) e pe cale de a finaliza studiul INTERPHONE, desfăşurat în 13 ţări şi trecând în revistă mii de cazuri de cancer din ultimul deceniu. Este primul astfel de studiu cu anvergură statistică. Raportul preliminar arată că, în ţările nordice (Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia) şi Marea Britanie, cei care au utilizat mobilul zece ani sau mai mult prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta gliom (tumoră malignă pe creier) şi neurinom acustic (tumoră a nervului acustic), cu tendinţa de formare pe partea cu urechea la care mobilul e cel mai adesea ţinut. La concluzii similare conduce şi studiul realizat în Israel, o ţară unde telefonia mobilă a fost adoptată rapid şi e utilizată intensiv: cei care au vorbit mult la mobil pe aceeaşi parte a capului prezintă un risc cu 50% mai mare de cancer al glandelor salivare.

SE RECOMANDĂ PRECAUŢIE

Aceste date au determinat BioInitiative, un grup internaţional de cercetători, să ceară publicarea urgentă a datelor definitivate ale studiului INTERPHONE. Ei recomandă, împreună cu Agenţia Europeană de Mediu (EEA), un comportament preventiv: convorbirile la mobil sau la telefonul fix fără fir să fie scurtate, iar copiii sub opt ani să nu folosească mobile.

Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza