Sunca afumata cu pere

In aceasta tocanita colorata, perele si cartofii dulci sunt deliciosi cu sunca afumata si dintr-o cantitate modesta de carne o fac sa para mai mult decat destul.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de masline, 340 g sunca afumata slaba, fara os, taiata in cuburi
de 2 cm, 2 cepe tocate, 2 ardei grasi rosii fara seminte taiati cubulete, 3
pere tari pentru gatit, 1 lamaie, sucul, 2 lingurite zahar brun deschis, 3 fire
mari de cimbru proaspat, 600 ml bulion de legume, preferabil de casa, slab (vezi
pag. 23), 700 g cartofi dulci curatati si taiati in bucati de 2 cm, 2 linguri
faina de porumb, un praf bun nucsoara rasa, sare si piper, fire de cimbru
proaspat, pentru ornat.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o caserola rezistenta la foc. Se adauga sunca afumata si
se prajeste la foc destul de mare circa 5 minute, intorcand bucatile des pana
se rumenesc pe toate partile. Cu o spumiera se scoate sunca din caserola si se
lasa bucatile deoparte pe o farfurie. In uleiul care a mai ramas in cratita se
pun ceapa si ardeii. Se amesteca bine, apoi se acopera si se prajesc 10 minute
sau pana cand se moaie legumele. Se amesteca o data sau de doua ori, racaind
fundul caserolei ca sa se amestece cu toate resturile maronii ramase de la
prajit. Cat se fac legumele, se curata perele, se taie in patru pe lungime si
se scoate miezul. Se imbiba bine perele cu suc de lamaie ca sa nu se
innegreasca. Bucatile de sunca se pun din nou in caserola. Se adauga perele cu
sucul de lamaie, zaharul si cimbrul si se toarna bulionul. Se pun la fiert.
Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera caserola. Se fierb incet 20 de
minute sau pana cand sunt fragede perele. Cu o spumiera se scot perele intr-un
castron; se acopera si se lasa deoparte. Se pun cartofii dulci in caserola si
se repun la fiert incet. Cand incep sa fiarba se acopera si se mai fierb inca
10 minute. Faina de porumb se amesteca cu 2 linguri de apa rece si se pune in
caserola. Se pun la fiert, amestecand. Cand incep sa fiarba se face focul mic,
se acopera din nou si se mai fierb 5 minute sau pana cand sunca si cartofii
dulci sunt fragezi. Se arunca firele de cimbru. Se adauga nucsoara si se pun
sare si piper dupa gust. Mancarea se scoate in boluri putin adanci si se adauga
perele. Se orneaza cu fire de cimbru si se servesc. Se serveste cu un amestec
de broccoli si conopida fierte putin si cu multa bagheta crocanta ca sa puteti
degusta sosul pana la ultima picatura.


Timp de
preparare:

20 minute


Timp de
gatit:

circa 1 ora

Se obtin 4
portii.

Fiecare portie
contine 470 kcal; 29 g proteine; 11 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate);
67 g carbohidrati (din care 32 g zahar); 8 g fibre.

Avantaje:

- Perele contin vitaminele C si E si o cantitate buna
de potasiu, precum si zaharuri naturale si fibre solubile (pectina).

- Sunca afumata este o sursa excelenta de proteine,
vitamine B (in special B12), fier si zinc.

Cateva idei:

- Sunca afumata si ananasul sunt o combinatie populara
si merg bine in aceasta caserola. Odata cu cartofii dulci se adauga 8 felii de ananas proaspat sau 1 conserva de ananas in
suc, circa 430 g, scurs.

- In loc de cartofi dulci se folosesc cartofi
obisnuiti. Se fierb 15 minute inainte de a adauga pasta din faina de porumb.

- In loc de pere se pun 6 prune rosii fara samburi,
taiate in doua, adaugandu-le odata cu cartofii dulci. In loc de cimbru se
foloseste oregano sau maghiran, adaugand fire proaspete sau o jumatate de
lingurita de planta uscata.

- Caserola este delicioasa si fara cartofi dulci. In
schimb, se serveste cu cartofi copti, cuscus sau orez sau cu cartofi albi
piure.

Vote it up
194
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza