Studiu: copiii pedepsiti invata mai bine

Copiii care, inainte de varsta de 6 ani, au fost disciplinati fizic de parinti, se descurca mai bine la scoalaFoto: Reader’s Digest
 

<p>Candva considerata o componenta indispensabila a educatiei date copiilor, bataia si-a pierdut mult din popularitate, in multe tari europene fiind considerata o forma de abuz si interzisa prin lege. Insa un recent studiu american – care a provocat deja reactii aprinse – sustine ca, in doze moderate, corectiile fizice aplicate copiilor cu varsta de 2-6 ani ii ajuta pe acestia sa reuseasca mai bine in viata.

Copiii care, inainte de varsta de 6 ani, au fost disciplinati de parinti inclusiv cu ajutorul palmei, se descurca mai bine la scoala ca adolescenti si au sanse mai mari de a fi fericiti in viata adulta, comparativ cu cei care nu au fost batuti niciodata.

In schimb, copiii batuti si dupa varsta de 6 ani (pana la 11-12 ani) risca sa prezinte probleme de comportament, de pilda sa fie implicati mai des in conflicte fizice cu copiii de varsta lor. Adolescentii batuti au probleme inca si mai mari, dezvoltand comportamente antisociale accentuate.

Sunt rezultatele unui studiu realizat la Colegiul Calvin din SUA, studiu care a implicat 2600 de participanti.

Publicarea rezultatelor a determinat reactii contradictorii: Penelope Leach, cunoscut psiholog britanic si autoare a unor carti despre cresterea copiilor, s-a declarat categoric impotriva bataii, in timp ce alti specialisti - precum psihologul Aric Sigman - au atras atentia asupra diferentei fundamentale dintre o palma data ocazional unui copil mic, din motive intemeiate, ca pedeapsa pentru un comportament nepotrivit, si violenta fizica prelungita timp de ani de zile, care poate afecta cu adevarat dezvoltarea psihica a copiilor.</p>

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza